Σκιτσάροντας με τον Isko

isko

Ο Γιάννης Σκούρας σκιτσάρει κάπου στα Εξάρχεια και γκρεμίζει τον μύθο που θέλει τους καλλιτέχνες να εμπνέονται από μούσες, γεγονότα και επικαιρότητα. Η έμπνευση έρχεται από μέσα. Ανοίγει τα κόκκινα μπλοκάκια του, πιάνει το πενάκι και έτσι ξεκινά ένα ταξίδι που ούτε ο ίδιος ξέρει τί θα βγει τελικά στο χαρτί. Συμβολισμοί όχι εμφανείς, σχέδια ιδιαίτερα και χρώμα όπου χρειάζεται.
Θέλω να μάθω γιατί σχεδιάζει.

«Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας. Ο καθένας άλλωστε, κουβαλάει τα δικά του. Η όλη διαδικασία μου προσφέρει πολλά. Κυρίως όμως με διασκεδάζει. Δεν θυμάμαι πότε ξεκίνησα να σκιτσάρω, μάλλον το έκανα πάντα».

Σκιτσογράφος αυτοδίδακτος, θυμάται παιδικές μουτζούρες πάνω στον Αστερίξ, στον Ιζνογκούντ και στον Λούκι Λούκ. Μεγαλώνοντας, γνώρισε μέσω της Βαβέλ την ευρωπαϊκή σκηνή των κόμικς και ξεχωρίζει Ιταλούς και Γάλλους κομίστες δεκαετιών 1960-1990, όπως τον Αndrea Pasienza.
Μηχανικός στο επάγγελμα – πριν από έναν χρόνο έβαζε φωτοβολταικά στον Παναμά – αρνείται συνειδητά να αναζητήσει την τύχη του στην αγορά του εξωτερικού. Προτιμά να πορευτεί με αυτά που έχει και που τόσο δύσκολα προσφέρει η εγχώρια.

«Το κόμικ ποτέ δεν ήταν προσοδοφόρο στην Ελλάδα, δεν έχει να κάνει με την κρίση.»
Παρότι στην χώρα μας το ενδιαφέρον του κοινού είναι μεγάλο, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να βιοποριστεί εξ ολοκλήρου από αυτό.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί όπως ο Κυριακάκης και παλαιότερα ο Λέανδρος.»

Εικονογραφήσεις, διαφημίσεις, αφίσες, εκθέσεις σε γκαλερί και ανατυπώσεις των σκίτσων του σε καμβάδες, έπιπλα, μπλούζες και σε διάφορα μικροαντικείμενα. Παράλληλα, δουλεύει τα κόμικ του κι έχει στα σκαριά την έκδοση ενός φανζίν.

Δημιουργεί κόμικ από το μηδέν. Κείμενο σε στίχους, σκίτσα, διαμόρφωση. Τα περισσότερα έχουν τόση λεπτομέρεια στον σχεδιασμό τους που δεν θα μπορούσαν να γίνουν εμπορικό προϊόν παρά μόνο συλλεκτικό έργο. Πολλές μικρές τελείες ενωμένες δημιουργούν σκίτσα μοναδικά. ΄Ισως λίγο σπλάτερ ή γκορ κάποιες φορές. Ο ίδιος, θεωρεί το κόμικ ως μία ολοκληρωμένη μορφή τέχνης.
«Ξεκινάς μόνο με μια ιδέα που έχεις στο μυαλό σου, της δίνεις μορφή και λόγο και ονειρεύεσαι να την δεις τυπωμένη σε χαρτί.»

ΕΠΙΠΛΟGORE  pages 05- 06
Και όταν κάνεις το χόμπυ σου επάγγελμα και ξέρεις ότι έχεις προθεσμία να παραδώσεις, δεν χάνεται η μαγεία; τον ρωτάω.
« Το αντίθετο. Όταν ανοίγει η πόρτα και ξέρεις ότι πλέον δεν σχεδιάζεις μόνο για τον εαυτό σου, μοιάζει να αποκτά στόχο η προσπάθειά σου.»

Αποδέχεσαι άραγε το street art;
«Παρακολουθώ το street art παρότι δεν σχεδιάζω σε μεγάλες επιφάνειες. Στην Αθήνα έχουν γίνει πολύ καλές δουλειές και είναι πολύ ελπιδοφόρο και που ο κόσμος το έχει βάλει στην καθημερινότητά του αλλά και που πλέον είναι αμοιβόμενο.»

Η κουβέντα έρχεται από μόνη της στα πρόσφατα γεγονότα στην Charlie Harbo. Θέλω να μάθω πώς ένιωσε όταν το έμαθε κι αν τον προβληματίσε.
«Ταυτίζεσαι μέχρι ένα σημείο. Γνώριζα τον Georges Wolinski μέσα απο το έργο του στη Βαβέλ. Λυπήθηκα. Είναι σαν να πεθαίνει άγρια ένας αγαπημένος σου συγγραφέας.»

Τι θα ήθελες να έχεις κάνει σε πέντε χρόνια από τώρα;
«Να μην έχω σταματήσει να το κάνω.»

Μέχρι τον Απρίλιο, που θα τον δούμε στην έκθεση που θα κάνει στον τεχνοχώρο Φάμπρικα (Μ. Αλεξάνδρου 125, στον Κεραμεικό) και θα έχει τίτλο : “Going postal”, θα βρείτε κάποια από τα έργα του στο προσωπικό του blog http://iskoderanged.tumblr.com/
Photo: Γιάννης Αλμπανέλλης

πηγή: alternactive.gr

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s