Η επιτομή της αγάπης

e6a7b416c3dfeab9a5ce529f9e1e3b14_1437585420

Στο όνομα της αγάπης γίνονται θαύματα και στην προκειμένη περίπτωση ένα από τα 7 του νεότερου κόσμου. Ήταν μια πένθιμη μέρα πριν 400 χρόνια στην πόλη Άγκρα της Βόρειας Ινδίας, όταν η Μουμτάζ Μαχάλ- σύζυγος του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’- πέθανε ύστερα από την γέννα του 14ου παιδιού τους. Σύμφωνα με τον θρύλο, η τελευταία της επιθυμία ήταν να κατασκευαστεί ένα μνημείο που θα έμενε ανεξίτηλη η ομορφιά του στο πέρασμα των αιώνων, όπως άρμοζε άλλωστε σε μια πανέξυπνη και πανέμορφη αυτοκράτειρα σαν την Μουμτάζ.

Τάζ Μαχάλ σημαίνει «Στέμμα των Ανακτόρων», είναι το διαμάντι της ισλαμικής τέχνης στην Ινδία και είναι κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άγκρα. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ναός της αγάπης. Όπως είχα διάβασει σε ένα σχετικό άρθρο, οι σοφοί λένε για τον έρωτα:

Ο θεός έπλασε την κάθε ψυχή σε σχήμα σφαίρας και στη συνέχεια τη χώρισε σε δυο. Όταν τα σώματα που τοποθετήθηκαν σε κάθε μισή σφαίρα συναντιούνται στον κόσμο ο έρωτας γίνεται αναπόφευκτος. Όσοι αγαπιούνται στον κόσμο των ψυχών τρέφουν αμοιβαία αγάπη και σε αυτό τον κόσμο όταν έρχονται.

Σίγουρα η Μουμτάζ και ο Σάχ Γιαχάν ήταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον και καρμικά ενώθηκαν οι μισές σφαίρες τους σε μία! Η μελλοντική αυτοκράτειρα ήταν κόρη ενός Μογγόλου κυβερνήτη και το όνομα της ήταν Αριουμάντ Μπάνο Μπέγκουμ (Μουμτάζ Μαχάλ την ονόμασε ο αυτοκράτορας αργότερα) και ήταν κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερη του Σάχ Γιαχάν -ο νεαρός πρίγκιπας ήταν 16 χρονών όταν την γνώρισε-, αλλά ο έρωτας χρόνια δεν κοιτάει και η Μουμτάζ παρεδόθη άνευ όρων με την πρώτη ματιά στον νεαρό πρίγκιπα, καθώς η καρδιά της έσπαζε το κοντέρ της αγάπης. Έτσι ενας μεγάλος έρωτας γεννήθηκε -και σφραγίστηκε με τον γάμο τους το 1612- που μετατράπηκε σε αιώνια αγάπη και εμείς, σαν τουρίστες σήμερα, μπορούμε να δούμε ένα μικρό ψήγμα της αποτυπωμένο και εκφρασμένο μέσω του αρχιτεκτονικού θαύματος της Ινδίας. Βέβαια οφείλω να αναφέρω με δόση κυνισμού και ειλικρίνειας ότι δεν θα μιλούσαμε για όλα αυτά, αν δεν υπήρχαν οι 20.000 εργάτες που κατασκεύασαν αυτό το αριστούργημα της αρχιτεκτονικής… Άλλωστε οι εργάτες είναι οι αφανείς ήρωες όλων των κατασκευαστικών θαυμάτων της ανθρωπότητας.

εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)

Οι εργασίες για την κατασκευή του μαυσωλείου άρχισαν το 1632 και ολοκληρώθηκαν μετά από 21 χρόνια, συνολικά το συγκρότημα του Τάζ Μαχάλ κόστισε 32 εκατομμύρια ινδικές ρουπίες που σε σημερινή αξία είναι 827 εκατομμύρια δολλάρια. Γύρω από το φέρετρο της Μουμτάζ -το οποίο φύλαγαν 2000 φρουροί- τοποθετήθηκε ένας χρυσός φράκτης που στολίστηκε με πέρλες και διαμάντια. Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας το 1666 θάφτηκε δίπλα στην σύζυγό του, ο οποίος μέχρι τον θάνατό του κάθε μέρα θαύμαζε το μαυσωλείο και καθόταν απέναντί του, όπου υπάρχει ένα συντριβάνι που συμβολίζει την αγνή ομορφιά της πολυαγαπημένης του και ευχαριστούσε τον Θεό που πρόλαβε να δει την επιθυμία της να γίνεται πραγματικότητα. Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά – Νότου. Σε όλη τη νότια πλευρά του όλου συγκροτήματος βρίσκεται η κύρια πύλη που είναι κατασκευασμένη από ψαμμίτη. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος περιλαμβάνει το μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού. Δεξιά του μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά κτίριο, ομοιόμορφο με το τζαμί, το λεγόμενο τζαβάμπ. Το Ταζ Μαχάλ είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο διπλανά κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Το κυρίως κτίσμα του μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων, ενώ σε κάθε πλευρά υπάρχουν γωνιώδεις κατασκευές και τεράστιες τοξοειδές πύλες ύψους 33 μέτρων. Επίσης επιστέφεται από ένα βολβοειδή μεγάλο τρούλο με 4 μικρότερους και πλαισιώνεται από 4 μιναρέδες. Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του είναι οκτάγωνος με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του αυτοκράτορα και της αγαπημένης του. Στη συνέχεια και στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μία ιταλίδα ερευνήτρια ανακάλυψε ένα από τα μυστικά του, το οποίο βρισκόταν σε κοινή θέα. Η Dr. Amelia Carolina Sparavigna από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας της πολυτεχνικής σχολής του Τορίνο ανακάλυψε ότι ολόκληρο το συγκρότημα χτίστηκε έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο.Η αξιοσημείωτη αυτή ανακάλυψη δείχνει ότι, καθώς ο ήλιος δύει και ανατέλλει κατά τα δύο ηλιοστάσια, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις τέσσερις γωνιές του κήπου κοντά στον κεντρικό τρούλο.

εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)

Το Κορανικό εδάφιο Ya-sin (που θεωρείται η καρδιά του Κορανίου) έχει αναγραφτεί περίτεχνα στις τέσσερεις γωνιές του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος. Οι διακοσμήσεις έχουν φτιαχτεί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής και στους μαρμαρένιους τοίχους του τοποθετηθήκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, όπως αχάτης, τουρκουάζ, ρουμπίνι, διαμάντια και αρκετά μεγάλα μαργαριτάρια. Το Ταζ Μαχάλ μοιάζει με έναν κήπο από κοσμήματα που έφτιαξε ο αυτοκράτορας για τον μεγάλο του έρωτα. Ο Σάχ Γιαχάν σχεδίαζε να κατασκευάσει το δικό του μαυσωλείο εξ’ ολοκλήρου από μαύρο μάρμαρο στην αντίπερα όχθη του ποταμού, αλλά τα σχέδια του ματαιώθηκαν από τον γιο του Ορανγκζέμπ που τον φυλάκισε. Έτσι ο αυτοκράτορας μέσα από την φυλακή του οχυρού της Άγκρα κοίταζε από το παράθυρο το Τάζ Μαχάλ, αδημονώντας για τη στιγμή που θα ξανασυναντούσε την λατρεμένη του σύζυγο.

εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)
εικόνα άρθρου (article's image)
This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s