Η Βαρκελώνη κήρυξε πόλεμο κατά της Airbnb

airbnb commercial

Πόλεμο εναντίον των διαμερισμάτων που δεν διαθέτουν το ειδικό τουριστικό σήμα και ενοικιάζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως οι Airbnb και Booking.com, έχει κηρύξει η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης και ακτιβίστρια Ada Colau, η οποία εξελέξη στις εκλογές του Μαϊου.

Μία από τις πρώτες ενέργειες της Colau ήταν να θέσει απαγόρευση στη λειτουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων στην πόλη, κάτι που επηρεάζει τα ξενοδοχεία, τα χόστελ, τα B&B, τα ενοικιαζόμενα σπίτια και όλες τις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας στην πόλη.

Στο παρελθόν η ίδια είχε δηλώσει την ανάγκη να ρυθμιστεί ο αριθμός των τουριστών που δέχεται η πρωτεύουσα της χώρας, καθώς, από 1,7 εκατ. τουρίστες που την επισκέφθηκαν το 1990 (με 1,5 εκατ. κατοίκους), το 2014 οι τουρίστες πενταπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 7,5 εκατ.

Barcelona Mayor Ada Colau

Σύμφωνα με το δείκτη πόλεων-προορισμών από όλο τον κόσμο της Mastercard, η Βαρκελώνη κερδίζει 12 δισ. δολάρια ετησίως από τον τουρισμό και είναι η Τρίτη ευρωπαϊκή πόλη με τη μεγαλύτερη τουριστική δαπάνη, με πρώτο το Λονδίνο και δεύτερο το Παρίσι.

Το τίμημα όμως είναι ότι η πόλη μετατρέπεται σε ένα θεματικό πάρκο που αγγίζει τα όρια της φυσικής δυναμικότητάς της και τα ενοίκια αυξάνονται σε κάθε γειτονιά.

Πολλά παραδοσιακά και οικογενειακά καταστήματα έκλεισαν και η πόλη χάνει όλο και περισσότερο τον ξεχωριστό χαρακτήρα της, εκείνον που προσέλκυε τους τουρίστες, και ομοιογενοποιείται με την άφιξη μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων.

Από 23.719 το 1991, τα δωμάτια των ξενοδοχείων έφτασαν τα 37.224 το 2003 και τα 69.128 το 2013. Υπάρχει και ένας αριθμός μη αδειοδοτημένων διαμερισμάτων που ενοικιάζονται στους τουρίστες μέσω του διαδικτύου. Στον περιορισμό αυτών στοχεύουν οι δημοτικές αρχές.

Σύμφωνα με ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου, όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βρεθούν να τα ενοικιάζουν παράνομα, θα έχουν 80% έκπτωση από το πρόστιμο (φτάνει τα 15.000 ευρώ) που θα τους επιβληθεί αν επιτρέψουν στο δήμο να χρησιμοποιήσει το διαμέρισμα ως κοινωνική στέγαση για μια 3ετία. Με το κλείσιμο της περιόδου αυτής, ο ιδιοκτήττες θα μπορεί είτε να αποπληρώσει το πρόστιμο από την τσέπη του και να διεκδικήσει την κυριότητα του διαμερίσματος, είτε να συνεχίσει να το προσφέρει στο δήμο ως κοινωνική στέγαση μέχρι το δημοτικό συμβούλιο λάβει το πλήρες ποσό του προστίμου.

Στόχος του μέτρου είναι να μειωθεί η τουριστική ζήτηση στη Βαρκελώνη με τον περιορισμό των οικονομικών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων της, να διευρυνθούν τα αποθέματα της πόλης σε κοινωνική στέγαση προκειμένου να ικανοποιηθεί ο πυρήνας της εκλογικής περιφέρειας και να μειωθούν οι αντιδράσεις των ξενοδόχων που νιώθουν ότι απειλούνται από την ανάπτυξη των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Επίσης, οι πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών όπως οι Airbnb και Booking.com θα υποχρεωθούν να παραδώσουν στις δημοτικές αρχές δεδομένα των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται παράνομα, διαφορετικά προβλέπεται πρόστιμο για κάθε παράνομο κατάλυμα που διαφημίζουν, ενώ σε περίπτωση που οι πλατφόρμες αρνηθούν να συνεργαστούν, το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει την έναρξη διαδικασιών απαγόρευσης της πρόσβασης στα site αυτά σε ολόκληρη την Καταλονία.

Η Βαρκελώνη διαθέτει περισσότερα από 16.000 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Airbnb και αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό στην Ισπανία για τους χρήστες της πλατφόρμας, ενώ μαζί με το Λος Άντζελες είναι ο πέμπτος πιο δημοφιλής παγκόσμιος προορισμός.

Πηγή: tornosnews.gr

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s