Κοιτάζοντας το «Ματωμένο Φεγγάρι» [Βίντεο, φωτογραφίες]

Άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη παρατηρούσαν για αρκετή ώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας το σπάνιο διπλό ουράνιο φαινόμενο, την έκλειψη της σελήνης σε συνδυασμό με το φαινόμενο της «υπερπανσελήνου» (supermoon).

Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, γεγονός που συνεπάγεται ότι φαίνεται μεγαλύτερη στον ουρανό (περίπου κατά 7%-8% μεγαλύτερη απ’ όσο φαίνεται συνήθως).

Η έκλειψη – που έκανε το φεγγάρι να φαίνεται κόκκινο – ήταν ορατή στη Βόρεια και τη Νότιο Αφρική, τη δυτική Αφρική και τη δυτική Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν πολύ τους λάτρεις του φεγγαριού να παρατηρήσουν το φαινόμενο.

(Συρία) Δαμασκός

(Ισραήλ) Ιερουσαλήμ

(Κύπρος) Λευκωσία

(Ιταλία) Ρώμη

(Αίγυπτος) Κάιρο

(Γερμανία) Βερολίνο

(Λευκορωσία) Μίνσκ

(ΗΠΑ) Βιρτζίνια

(Βενεζουέλα) Καράκας

(Δανία) Κοπεγχάγη

Το «Ματωμένο Φεγγάρι», όπως είναι το παρατσούκλι που δίνεται στη Σελήνη κατά τη διάρκεια μια ολικής έκλειψης, συμβαίνει επειδή η ατμόσφαιρα της Γης διασπείρει περισσότερο μπλε φως παρά κόκκινο, και είναι αυτό το κόκκινο φως που φτάνει στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Σελήνης, η Γη, ο Ήλιος και το Φεγγάρι ευθυγραμμίζονται σχεδόν απόλυτα και το φεγγάρι βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Γης σε σχέση με τον Ήλιο.

Καθώς η πανσέληνος μετακινείται προς τη σκιά του πλανήτη μας, το φεγγάρι σκοτεινιάζει δραματικά αλλά συνήθως παραμένει ορατό και φωτίζεται από το φως του Ηλίου που περνά διαμέσου της ατμόσφαιρας της Γης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Σελήνη βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, το οποίο σημαίνει ότι η μέση απόσταση από τον πλανήτη μας μπορεί να φτάσει τα 405.000 χλμ. (το απόγειό της) και περίπου τα 363.000 χλμ. στο περίγειό της.

Η τελευταία φορά που είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό ήταν το 1982 και σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν πρόκειται να ξανασυμβεί πριν το 2033.

Πηγή: tvxs.gr

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Κοιτάζοντας το «Ματωμένο Φεγγάρι» [Βίντεο, φωτογραφίες]

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s