Η αγάπη δείχνει τον δρόμο

Σκύλοι οδηγοί που προσφέρουν το δώρο της ανεξαρτησίας

frank

—της Stucano Closer—

Το 1927, ένας νεαρός Αμερικανός ονόματι Frank Morris (1908 – 1980) πληροφορήθηκε από ένα άρθρο στον Τύπο κάτι που επρόκειτο να αλλάξει τη ζωή τη δική του και χιλιάδων άλλων ανθρώπων στις ΗΠΑ: έμαθε ότι στην Ελβετία εκπαιδεύονται σκυλιά ως οδηγοί για τυφλούς βετεράνους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν υπήρχε ακόμα τίποτε παραπλήσιο.

Τυφλός και ο ίδιος, απογοητευμένος από τη στέρηση της δυνατότητας να κινείται ελεύθερα, αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τη συντάκτρια του άρθρου, την Dorothy Eustis Harrison (1886-1946), και να της ζητήσει βοήθεια. Η Dorothy ήταν Αμερικανίδα που ζούσε στην Ελβετία και εκπαίδευε λυκόσκυλα. Έλαβε την επιστολή του νεαρού Αμερικανού και συμφώνησε να τον βοηθήσει.

Ο Frank Morris πήγε στην Ελβετία και στις 11 Ιουνίου 1928, όταν πια είχε ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή του, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, με περηφάνια επέδειξε την ικανότητα του σκύλου του, Buddy, διασχίζοντας με τη βοήθειά του τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Νέας Υόρκης. Πλήθος κόσμου και δημοσιογράφοι από όλη τη χώρα κατέγραψαν το περιστατικό.

Τα λόγια του Frank Morris, καθώς αναπολεί εκείνη τη μέρα, είναι συγκινητικά όχι μόνο για τους τυφλούς που με τη βοήθεια σκύλων-οδηγών ανακτούν εν μέρει την ανεξαρτησία τους, αλλά και για κάθε άνθρωπο που έχει βιώσει σωματικούς περιορισμούς — και ξαφνικά όλα αλλάζουν:

«Ήξερα ότι η Buddy θα γινόταν η δική μου Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, αλλά και σύμβολο για όλους τους τυφλούς, άνδρες και γυναίκες, που δεν θέλουν να ζουν μέσα στον οίκτο, αλλά μια κανονική ζωή, με κανονικούς ανθρώπους. Από την πρώτη στιγμή που μου έδειξαν πώς να βάζω στην Buddy το λουρί, που τέντωσα το πόδι για να κάνω το πρώτο βήμα, που ίσιωσα τους ώμους μου και σήκωσα το κεφάλι ψηλά και ένιωσα το αεράκι στο πρόσωπό μου, ήξερα ότι είχα ξανά την ανεξαρτησία μου και ότι το κίνημα αυτό θα είχε και στην Αμερική την ίδια επιτυχία που είχε και στην Ευρώπη».

Το τηλεγράφημα του Frank προς την Dorothy ήταν απλό και μονολεκτικό: «Επιτυχία».

Έτσι γεννήθηκε η πρώτη οργάνωση βοήθειας για τυφλούς στην Αμερική, με την ονομασία «The Seeing Eye», από τον τίτλο του άρθρου της Dorothy που άλλαξε τη ζωή του Frank Morris. Η οργάνωση όχι μόνο υπάρχει έως και σήμερα, σχεδόν 90 χρόνια ύστερα από εκείνη την πρώτη επίδειξη του Frank και της Buddy, αλλά είναι και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της είναι η εκπαίδευση σκύλων για τυφλούς και το «πάντρεμα» του σωστού σκύλου με τον σωστό άνθρωπο. Έχει όμως και πολλά άλλα επιτεύγματα να επιδείξει: για παράδειγμα, χάρη στη δική της δράση, ήδη από το 1954 δεν υπάρχει κανένα ξενοδοχείο στις ΗΠΑ που να μην δέχεται σκύλους-οδηγούς.

Η ζωή του Frank Morris και ο δεσμός του με την Buddy έγινε ακόμα και ταινία, το 1984, με πρωταγωνιστή τον Τίμοθυ Μπότομς και τίτλο: Η αγάπη δείχνει τον δρόμο.

frank

Eustis i Morris morris-frank-and-buddy-2 seeing-eye-1 (1) seeing-eye-3 daf59de06fe6dbb045b2b9501f36d388 αρχείο λήψης buddy morrisbuddy

dimartblog.com

Advertisements
This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s