Ο πρεσβευτής της ειρήνης

new-clients

Ο Manfred είναι ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της ράτσας του. Μπουλντογκάκος με τα όλα του: κοντός, πλακουτσομύτης, γλύκας, αλλά όχι μόνο. Ο Manfred φαίνεται επιπλέον και εκπληκτικά κοινωνικός, σε βαθμό που η διάθεσή του για γνωριμίες υπερβαίνει εντελώς τα όρια του είδους του και περνά σε άλλες σφαίρες: στη φιλία με ένα κοπάδι αγελάδες. Κανένα όριο —και σίγουρα κανένας χαζο-φράχτης— δεν μπορεί να τον αποτρέψει από την επιθυμία του να γνωρίσει και να γνωριστεί.

Πέρα όμως από τη συγκινητική προσέγγιση ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικά είδη του ζωικού βασιλείου κρύβεται ένα παρελθόν σκοτεινό. Τα μπουλντόγκ, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τον 18ο αιώνα στην Αγγλία ως σκυλιά αγώνων στοιχημάτων — και συγκεκριμένα, για να μονομαχούν με ταύρους. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες πρόγονοι του Manfred θυσιάστηκαν στον βωμό μιας ακόμα βλακώδους ανθρώπινης ιδέας, καθώς ποδοπατήθηκαν ή καρφώθηκαν από τα κέρατα ταύρων στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν τα πελώρια αυτά ζώα (και να επιβιώσουν). Αυτά, μέχρι και το 1835, οπότε πέρασε στη Γηραιά Αλβιώνα ο πρώτος νόμος περί Κακομεταχείρισης Ζώων.

Έτσι, η προσέγγιση του Manfred στις αγελάδες μοιάζει να έχει (για μας) και μια ακόμα σημασία: να είναι μια κίνηση συμφιλίωσης των απογόνων δύο διά του εξαναγκσμού εχθρών, τρεις ολόκληρους αιώνες μετά την τελευταία (;) τους μονομαχία. Και από την πλευρά τους, τουλάχιστον, τα μπουλντόγκ δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο πρεσβευτή.

—της Stucano Closer—

dimartblog

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s