Σύριοι καλλιτέχνες – πρόσφυγες «ξαναφτιάχνουν» μέσα στο στρατόπεδο τα πολιτιστικά μνημεία που κατέστρεψε ο ISIS

syrian-monuments-models-26-1-805x450

Πραγματικά, το μεγαλείο, η ψυχή και η ευγένεια του λαού της Συρίας, είναι – ή θα έπρεπε να είναι – ένα σκληρό μάθημα για όλους αυτούς που επικαλούνται τον Δυτικό πολιτισμό και την Ευρώπη σαν κάτι ανώτερο, και μάλιστα επιδιώκουν να κάνουν και «μαθήματα» στους Σύριους πρόσφυγες για τις αξίες της Δύσης.

syrian-monuments-models-3[6]

Μια ομάδα καλλιτεχνών από τη Συρία, πρόσφυγες πολέμου πλέον, που τώρα βρίσκονται στο τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Zaatari στην Ιορδανία, αποφάσισαν να κάνουν κάτι συγκλονιστικό. Όταν ο ISIS ανατίναζε το καλοκαίρι αυτά τα σπουδαία μνημεία πολιτισμού, την Παλμύρα, τις μοναδικές γέφυρες και τις αψίδες, οι καλλιτέχνες αυτοί αποφάσισαν, με τα μέσα που μπορούσαν να βρουν στο στρατόπεδο, λίγο πυλό, λίγο ξύλο, καλαμάκια από τα κεμπάπ, πέτρες….να ξαναφτιάξουν τους ναούς αυτούς σε μακέτες, έτσι ώστε «να μην χαθούν» για πάντα από την ιστορία και τη συλλογική μνήμη.

syrian-monuments-models-1[2]

 

«Τα μνημεία που καταστράφηκαν, δεν είναι μόνο μια απώλεια για τη Συρία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» λέει ο συντονιστής του έργου Ahmad al Hariri. «Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την κληρονομιά μας, την Συριακή μας ταυτότητα, και να περάσουμε το σημαντικότερο μήνυμα, ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Η ιδέα γι αυτό το πρότζεκτ είναι όχι μόνο να θυμίζει στους παλιούς την κουλτούρα τους, αλλά ταυτόχρονα να δείχνει στα νέα παιδιά που πολλά δεν έχουν δει ποτέ αυτά τα μνημεία, τι ήταν η πατρίδα τους.»

syrian-monuments-models-2[6]

Μέχρι στιγμής, οι καλλιτέχνες έχουν «χτισει» την γέφυρα Deir ez-Zor, το ναό Umayyad στην Δαμασκό, την ακρόπολη στο Αλέππο, την πύλη της Nabatean και την αψίδα στην Bosra, καθώς και ένα άγαλμα του ηγέτη Ayyubid Sultan Saladin.

syrian-monuments-models-4[2]

Ο Ισμαήλ Χαρίρι, 44 χρονών, άρχισε να ασχολείται με την γλυπτική σε νεαρή ηλικία. Δούλευε σαν σχεδιαστής εσωτερικού χώρου, όταν ο πόλεμος τον ανάγκασε να φύγει μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του το 2013 για την Ιορδανία.

syrian-monuments-models-5[2]

syrian-monuments-models-6[2]

 

syrian-monuments-models-9[2]

syrian-monuments-models-7[5]

syrian-monuments-models-10[2]

syrian-monuments-models-8[2]

Φωτογραφίες : Christopher Herwig

 

hitandrun.gr

Advertisements
This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s