Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα και βρίσκει μια χαμένη πόλη

william-gadoury-600x400-cover

Ο ετών 15 Γουίλιαμ Γκαντουρί από το Κεμπέκ του Καναδά απέδειξε ότι όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις ξεκινούν με τη διατύπωση του σωστού ερωτήματος — ή και του λάθος ερωτήματος, με τη διατύπωση ενός ερωτήματος, τέλος πάντων. «Μα γιατί άραγε οι Μάγιας δεν έχτιζαν τις πόλεις τους κοντά σε ποτάμια ή σε εύφορες περιοχές;» Μελέτησε, λοιπόν, και βρήκε την απάντηση που κανείς επιστήμονας δεν είχε μέχρι σήμερα σκεφτεί: Οι Μάγιας λάτρευαν τα αστέρια και έχτιζαν τις πόλεις τους σύμφωνα με το σχήμα των αστερισμών — και, άρα, το σχήμα των αστερισμών μπορεί να μας οδηγήσει στις πόλεις των Μάγιας. Όπερ και εγένετο!

map

Ο Γουίλιαμ, λοιπόν, πρώτα ανακάλυψε ότι οι πόλεις των Μάγιας αντιστοιχούν η καθεμιά σε ένα αστέρι των αστερισμών που γνώριζε ο πολιτισμός τους. Υπό τον τύπο παιχνιδιού ένωνε τα αστέρια των αστερισμών και τα σχήματα που με τον τρόπο αυτό δημιουργούσε τα τοποθετούσε σε διαφανές χαρτί επάνω σε σε έναν χάρτη του Google Earth. Και κάπως έτσι διαπίστωσε ότι τα αστέρια αντιστοιχούσαν στις τοποθεσίες των πολιτειών των Μάγια στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Μελετώντας, ωστόσο, περαιτέρω, έκανε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να του βγάλει του μικρού το καπέλο. Διότι βρήκε ότι σε έναν αστερισμό με τρία αστέρια αντιστοιχούσαν δύο μόνο πόλεις — επομένως, μία πόλη αγνοούνταν!

maya-city2

Με τη χρήση, έπειτα, δορυφορικών φωτογραφιών της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας και των χαρτών του Google Earth, ανακαλύφθηκε η πόλη σε μια άβατη περιοχή στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό, δηλαδή ακριβώς εκεί όπου το αστέρι του αστερισμού υποδείκνυε ότι θα έπρεπε να βρισκόταν! Όπως βλέπουμε στην παραπάνω συγκριτική παράθεση μιας εικόνας από το Google Εarth και της αντίστοιχης δορυφορικής φωτογραφίας, κάτω από την πυκνή βλάστηση υπάρχουν ίχνη ανθρώπινων κατασκευών, δεδομένου ότι —σύμφωνα με τους ειδικούς— πρόκειται για γεωμετρικά σχήματα τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν σε φυσικά φαινόμενα.

Ο Γουίλιαμ ονόμασε την πόλη που μένει να αποκαλυφθεί, και θεωρείται πως θα είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες των Μάγια, K’aak Chi, δηλαδή Στόμα της Φωτιάς. Και τώρα περιμένει να παρακολουθήσει τις ανασκαφές όπως του έχουν υποσχεθεί οι αρχαιολόγοι που θα την αναλάβουν όταν βρεθούν τα κονδύλια.

Εμείς ας κρατήσουμε το όνομα του Γουίλιαμ Γκαντουρί. Θα συνεχίσει άραγε τη λαμπρή του πορεία ή θα τον θυμόμαστε ως το παιδί-θαύμα που έπειτα χάθηκε;

william-gadoury-700

telefoon7-600x300

 

dimartblog

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s