Βιβλιοθήκες «δρόμου» με ποδήλατα. Εθελοντές μοιράζουν βιβλία σε άστεγους στις ΗΠΑ

PORTLAND1-master1050-1-805x450

Η Laura Moulton,  μια καλλιτέχνιδα και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, αποφάσισε να μεταφέρει τις βιβλιοθήκες…»στο δρόμο».

Για να γίνει κάποιος μέλος σε μια βιβλιοθήκη και να δανειστεί βιβλία, πρέπει να έχει διεύθυνση σπιτιού και λογαριασμό που να το αποδυκνείει, έτσι οι άστεγοι αυτομάτως αποκλείονται.

StreetBooks2

Η  Laura, σκεπτόμενη πως όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να διαβάζουν βιβλία, με μια μικρή βοήθεια από το Kickstarter, το Regional Arts and Culture Council, και το Awesome Foundation,  έφτιαξε μια μη κερδοσκοπική κινούμενη βιβλιοθήκη με ποδήλατο, την Street Books που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011.

15861357-mmmain

Κάθε βδομάδα, η Moulton και μερικοί άλλοι εθελοντές, βιβλιοθηκάριοι του δρόμου, γεμίζουν τα ποδήλατά τους βιβλία και πηγαίνουν σε συγκεκριμένα μέρη στην πόλη, όπου «στήνουν» τα βιβλία. Η συναλλαγή γίνεται προφανώς δωρεάν, και κάθε βδομάδα τα σημεία είναι συγκεκριμένα, έτσι ώστε οι άστεγοι να επιστρέφουν τα βιβλία όταν και όποτε θέλουν, και να παίρνουν άλλα. Αν κάποιος δεν επιστρέψει ένα βιβλίο, οι βιβλιοθηκάριοι προτείνουν πάντα να το δώσει σε κάποιον άλλο, έτσι ώστε να «γυρίζουν» χέρι με χέρι.

StreetBooks5

StreetBooks8

Στην ερώτηση, γιατί αποφάσισε να δίνει βιβλία στους άστεγους και όχι φαγηρό ή κάποιο άλλο είδος πρώτης ανάγκης, η Laura απαντά, ότι υπάρχει ενα είδος ελευθερίας μέσα στη λογοτεχνία και στις συζητήσεις που προκύπτουν με αφορμή ένα βιβλίο, και θεωρεί ότι οι άνθρωποι που είναι άστεγοι, θέλουν κάποιες ώρες της ημέρας να «φεύγει» το μυαλό τους και να σκέφτονται ή να φαντάζονται άλλα πράγματα πέραν της κατάστασής τους.

StreetBooks7

StreetBooks6

 

Μέχρι στιγμής, βιβλία παίρνουν πάνω από 5.000 άστεγοι, που δηλώνουν ότι χαίρονται πολύ που υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

StreetBooks11

StreetBooks12

StreetBooks13

hitandrun.gr

This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s