Το πρώτο Τζαμί της Αθήνας μετά από 150 χρόνια

tzami

Από το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας, οι Μουσουλμάνοι στην ελληνική πρωτεύουσα έπρεπε να προσκυνούν σε πρόχειρες αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις. Δεν έχει υπάρξει τζαμί στην ελληνική πρωτεύουσα εδώ και 150 χρόνια. Αυτό πρόκειται ν’ αλλάξει.

Την Πέμπτη, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τα σχέδια για την κατασκευή ενός τζαμιού με κρατικές δαπάνες κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Η κατασκευή θα κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο δολ. Η Αθήνα ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τζαμί, παρά τις κατ ‘εκτίμηση 300.000 μουσουλμάνων που ζουν εκεί, πολλοί από αυτούς από τα Βαλκάνια.
Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι Μουσουλμάνοι στην Αθήνα εξασκούσαν τη θρησκεία τους σε δεκάδες αυτοσχέδια τζαμιά, συχνά στα υπόγεια των σπιτιών. Ένα από τα τελευταία εναπομείναντα τζαμιά στην Αθήνα από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, η οποία έληξε το 1829, λειτουργεί τώρα ως μουσείο λαϊκής τέχνης, έχοντας επίσης χρησιμοποιηθεί ως φυλακή, στρατώνας κι αποθήκη.
Οι υποστηρικτές της κατασκευής του τεμένους λένε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμποδίσει την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση των δεκάδων χιλιάδων νέων προσφύγων που ζουν σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με την Ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε την Πέμπτη:
«Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία και το Βέλγιο, δεν θα πρέπει να κάνουμε τα λάθη που προσπαθούν τώρα εκείνοι να αντιμετωπίσουν. Η ύπαρξη αυτοσχέδιων τζαμιών είναι ντροπή για τη χώρα, καθώς και για τη μουσουλμανική κοινότητα και κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.»
Το έργο αντιμετωπίζει βαριές αντιδράσεις από συντηρητικές και δεξιές ομάδες, όπως το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, καθώς και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, την επίσημη θρησκεία της μεσογειακής χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να χτίσει ένα τζαμί το 2006, αλλά το σχέδιο αναιρέθηκε λόγω νομικών προσφυγών.

Μετάφραση: Ελεάννα Μπάρδη

theatlantic

This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s