Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους

Μια τέτοια μέρα, πριν 108 χρόνια, γεννήθηκε ο μεγαλύτερος φωτογράφος όλων των εποχών, ο Ανρί – Καρτιέ Μπρεσόν, ο άνθρωπος που κατέστησε μαζί με τον Φρανκ Κάπα τη φωτογραφία κάτι περισσότερο από μια εικαστική τέχνη, ένα εγχειρίδιο κοινωνιολογίας.

Φωτογραφίζοντας την ισπανική επανάσταση, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (όπου κρατήθηκε και δραπέυευσε), την απελευθέρωση του Παρισιού, τους φίλους και τις φίλες του, τη ζωή στο Βιετνάμ, την Κίνα, τη Βραζιλία ή την Ελλάδα, ο Καρτιέ Μπρεσόν κατέγραψε όλη την πάλη του ανθρώπου με τη φτώχεια στον 20ό αιώνα, χωρίς τίποτα να ωραιοποιήσει και χωρίς την ελάχιστη μιζέρια. Κάθε φωτογραφία του, βγάζει ένα απίστευτο πάθος για ζωή, στηριγμένο πάνω στο βάθρο της μελαγχολίας και της ματαίωσης. Στις φωτογραφίες του Καρτιέ Μπρεσόν, η ζωή είναι πάντα ο στόχος, σε κάθε βλέμμα, κάθε κίνηση, κάθε λυγμό που αποτυπώνεται.

Προερχόμενος από εντελώς πλούσια οικογένεια, θα συνδεθεί νωρίς με την αριστερά κι έπειτα με την αναρχία, και θα μείνει εκεί μέχρι το τέλος. Σε ηλικία 92 ετών, το 2000, θα εκθέσει φωτογραφίες του συνοδευόμενες από κείμενα του Μπακούνιν και θα προσφέρει τα έσοδα της έκθεσης (που τιτλοφορεί »Ματιά ελευθερίας») στην γαλλική αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση CNT. Θα πεθάνει στα 96 του, πάντα γεμάτος ζωή.

Πηγή: Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Advertisements
This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s