Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για πρόσφυγες, σε Ρέθυμνο και Χανιά: «Θα ζήσουμε μαζί!»

steki_0

Ανακοίνωση από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στα Χανιά και την Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Ρέθυμνο, με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη και την καταστροφολογία που ξεκίνησε τον τελευταίο καιρό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Θα ζήσουμε μαζί!

Με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη ξεκίνησε μια καταστροφολογία για το τεράστιο πλήγμα που θα επιφέρουν οι πρόσφυγες στον τουρισμό, στην οικονομία…ακόμα και στον πολιτισμό μας. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και στην Κρήτη. Δεν αποτελούν απειλή ούτε για τον τουρισμό ούτε για την τοπική κοινωνία. Απειλή πρώτα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και βέβαια και για την υπόλοιπη κοινωνία είναι τα απομονωμένα κλειστά στρατόπεδα, χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς ούτε επαρκείς υποδομές υγιεινής. Απειλή είναι όσοι κερδοσκοπούν αναλαμβάνοντας τη σίτιση προσφύγων και τελικά τους παρέχουν μόνο πατάτες.

Για αυτό απαιτούμε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Προτεραιότητα στην εξεύρεση σπιτιών και διαμερισμάτων για τις πιο ευπαθείς ομάδες και μικρές δομές φιλοξενίας και όχι απομονωμένα στρατόπεδα “στο πουθενά”. Κατάλληλες υποδομές. Μέριμνα για τη σωστή σίτιση, ειδική μέριμνα για τη διατροφή εγκύων, μωρών, παιδιών. Ιδιαίτερα στο θέμα της διατροφής, η μέχρι τώρα εμπειρία των catering έχει δείξει τεράστιες απάτες με υπερκοστολόγηση γευμάτων που δεν τρώγονται. Για αυτό και είναι απαραίτητο να αποκλειστούν εταιρίες catering που έχουν προκαλέσει προβλήματα με το άθλιο φαγητό που παρέχουν και να προκριθούν άλλες λύσεις όπως η ύπαρξη υποδομών για μαγείρεμα από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέριμνα για την πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία. Σημασία έχει να βρεθούν τρόποι ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό και όχι γκετοποίησή τους. Οι όποιες συγκρίσεις με τα νησιά του Β.Αιγαίου είναι άτοπες. Από τα νησιά αυτά περάσαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί περισσότεροι από όσους υπάρχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, τις τόσο απαράδεκτες για τους ίδιους τους πρόσφυγες, οι τοπικές οικονομίες δούλεψαν, τα δρομολόγια των πλοίων πολλαπλασιάστηκαν, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα λειτούργησαν ακόμα και το χειμώνα.

Για όσους πάλι ανησυχούν για το “πλήγμα στο πολιτισμό μας”, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως ο ρατσισμός και μισαλλοδοξία δεν είναι δείγματα πολιτισμού. Πολιτισμός είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η έγνοια για τον κατατρεγμένο.
Πρόσφυγες θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια. Και το δικό μας μερίδιο ευθύνης δεν είναι μικρό. Οι βάσεις του πολέμου “φιλοξενούνται” στον τόπο μας, ήρθε η ώρα να φιλοξενηθούν και τα θύματά τους.
Θα ζήσουμε μαζί!

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών (Χανιά)
Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (Ρέθυμνο) 

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στα Χανιά:

Το Στέκι είναι ένας πολιτικός και κοινωνικός χώρος. Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων, ελλήνων και μεταναστών, με βασικό σκοπό να είναι δίπλα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και καταπατούνται τα δικαιώματά τους. Τα απογεύματα γίνονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, ισπανικών, αραβικών και φωτογραφίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μιλάνε ομάδες, γίνονται συζητήσεις, παρέες πίνουν τον καφέ τους και διαβάζουν. Γίνονται μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα, όπως παιδικό πρόγραμμα για παιδιά, διάφορες προβολές και αλληλλέγγυο/εναλλακτικό εμπόριο. Τα έξοδά του τα βγάζει από τις μηνιαίες συνδρομές και το κυλικείο. Στα πλαίσια του στεκιού δρουν αρκετές ομάδες όπως Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Άστεγους, σύνταξης εφημερίδας Καραβάνι και άλλες.

Αν βρίσκεστε στην Κρήτη, δείτε εδώ περισσότερα για το Στέκι Μεταναστών στα Χανιά.
inexarchia.gr

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s