Η Αλληλεγγύη Πειραιά στην Ιταλία: Κοινή δράση ενάντια στη λιτότητα και στους πολέμους

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η κοινή δράση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων που προκάλεσαν η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν τις οργανώσεις των δύο χωρών.

Η Αλληλεγγύη Πειραιά πέρασε από την άλλη πλευρά του Ιονίου για να βρεθεί δίπλα στους σεισμοπαθείς και να αναζητήσει νέες μορφές συνεργασίας με κινήματα, συλλόγους, απλούς ανθρώπους και ακτιβιστές, αλλά και θεσμικούς παράγοντες, ενώ δεν έλειψαν οι συγκινητικές στιγμές με τις ιταλικές οργανώσεις και τους ακτιβιστές που στηρίζουν με πάθος τις δραστηριότητές της στο μεγάλο ελληνικό λιμάνι.

Η κοινή δράση για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων που προκάλεσαν η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή απασχόλησαν τις οργανώσεις των δύο χωρών. Οι εκπρόσωποι της Αλληλεγγύης Πειραιά Κώστας Καρράς και Καίτη Μενδώνη διέσχισαν την κεντρική και βόρεια Ιταλία ξεκινώντας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου από το Κούνεο κοντά στο Τορίνο, όπου συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τις Κάριτας του Κούνεο και της Βεντιμίλια, που αντιμετωπίζει το κλείσιμο των γαλλικών συνόρων στους πρόσφυγες, τον δήμαρχο της πόλης και πρόεδρο της ομώνυμης επαρχίας Φεντερίκο Μπόρνια, τον Σύλλογο Κούνεο – Ελλάδα και το ΑRCI Ποντεπόζα του Τορίνο. Την επομένη συμμετείχαν σε εκδήλωση για τις μορφές του κοινωνικού κόμματος της Αριστεράς στο κεντρικό φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στη Φλωρεντία, με την παρουσία του γραμματέα της Πάολο Φερέρο και αλληλέγγυων πρωτοβουλιών από όλη την ιταλική χερσόνησο.

Στη Φλωρεντία

 

 

Η Αλληλεγγύη Πειραιά βρέθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο της Ρώμης προσκεκλημένη του αριστερού δημοτικού ψηφοδελτίου του Στέφανο Φασίνα, όπου με το ARCI της πόλης, τον σύλλογο Altramente, τον Μάρσιπο της Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Κέντρο Baobab, το Σπίτι για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και ακτιβιστές, όπως η Βαλεντίνα Γκρέκο, επεξεργάστηκαν ένα κάλεσμα για την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και της υποδοχής, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Φωτογραφίες από Ρώμη

Οι εκπρόσωποι της Αλληλεγγύης Πειραιά εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εκατοντάδες πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική που στηρίζει το Κοινωνικό Κέντρο Baobab και επισκέφθηκαν τον ανοιχτό χώρο στον οποίο πρωτοβουλιακά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλειφθεί στις τύχες τους από τις κεντρικές και τοπικές αρχές. Ο Κ. Καρράς εξέφρασε την επόμενη μέρα στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού της Νάπολης Νίνο Ντανιέλε και στη δημοτική σύμβουλο Έλενα Κότσα τη λύπη του για την απώλεια του παλαίμαχου συγγραφέα, δημοσιογράφου και ακτιβιστή της Αριστεράς Ερμάνο Ρέα, που είχε ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα στη νότια Ιταλία, συμμετέχοντας παράλληλα σε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής του κινηματικού Ντε Ματζίστρις, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της πόλης και τον γραμματέα της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων στην Ιταλία.

Η Αλληλεγγύη Πειραιά βρέθηκε κοντά στους σεισμοπαθείς του Αματρίτσε και του Ακούμολι και συναντήθηκε με τις Ταξιαρχίες Ενεργής Αλληλεγγύης, την έκφραση δεκάδων αλληλέγγυων οργανώσεων που συγκεντρώνουν βοήθεια για τα θύματα του πρόσφατου σεισμού, ενώ στο Ριέτι συναντήθηκε με το ARCI της περιοχής για να ανταλλάξουν εμπειρίες για τη συγκέντρωση τροφίμων και τη στήριξη των προσφύγων.

imgpsh_fullsize (1).jpg

“Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις” τόνισαν στους δύο Έλληνες ακτιβιστές οι Ιταλοί σύντροφοί τους, αφομοιώνοντας το σύνθημα της Αλληλεγγύης Πειραιά και αναζητώντας νέες μορφές στήριξης της πλούσιας εμπειρίας της σχεδιάζοντας για τους επόμενους μήνες κοινές δράσεις σε πολλαπλούς τομείς με τη διεύρυνση της συμμετοχής αλληλέγγυων και από άλλες χώρες.

Πηγή: avgi.gr

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s