Γυναίκες σκιτσογράφοι στον αραβικό κόσμο

image0012

Αίγυπτος

«Το πρόβλημα που συμβολίζει την πιο έντονη ανδρική κηδεμονία στις χώρες μας είναι το ζήτημα των παντρεμένων γυναικών σε μικρή ηλικία», λέει η βραβευμένη αιγύπτια σκιτσογράφος χιουμορίστρια  Doaa el-Adl.

«Υπάρχει η τάση στους πλούσιους άντρες των χωρών του Κόλπου να ταξιδεύουν στις επαρχίες για να βρουν φτωχές Αιγύπτιες ως πρόσκαιρες συζύγους πολύ μικρότερές τους».

Ως σκιτσογράφος του πολιτικού χιούμορ, χτυπάει αδυσώπητα τα θέματα ταμπού, όπως η αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η σεξουαλική παρενόχληση, η el-Adl στηλιτεύει συχνά τις αντιφάσεις και έτσι η ίδια καγηρογείται για βλασφημία.

image003-620x418

«Την κόρη σου την έδειραν και την βίασαν – Ναι, αλλά ο βιαστής θέλει να την παντρευτεί – Ούφ, τη σώσαμε την τιμή μας»

Τυνησία

«Όταν άρχισα να σκιτσάρω το έκανα ανώνυμα και όλος ο κόσμος υπέθετε ότι ήμουν άντρας» είπε η τυνήσια σκιτσογράφος Nadia Khiari.

“Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μια γυναίκα μπορούσε να σκιτσάρει, πολύ περισσότερο να κάνει περσόνες με χιούμορ και πνεύμα».

Η Khiari είναι η δημιουργός του Willis της Τυνησίας, ενός γάτου με χιουμοριστικό σκίτσο που οι περιπέτειές του εισάγουν ειρωνικό σχολιασμό στη μετεπαναστατική Τυνησία.

image004-620x431

Μαρόκο

Η Riham Elhour, ήταν η πρώτη σκιτσογράφος που δημοσίευσε στον μαροκινό τύπο. Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου, την διεθνή ημέρα των γυναικείων δικαιωμάτων, και λέει ότι «γεννήθηκε φεμινίστρια». Αυτό που άρχισε σαν χόμπι όταν ήταν παιδί, έγινε επάγγελμα όταν κέρδισε το Βραβείο της Ουνέσκο, εδώ και 15 χρόνια.

Το θέμα που διάλεξε για το σκίτσο της είναι το ταξίδι στο εξωτερικό και τον αριθμό των Μαροκινών που χρησιμοποιούν το νόμο για να εμποδιζουν τις γυναίκες τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους νόμους της ανδρικής κηδεμονίας στο Μαρόκο μεταρρυθμίστηκαν το 2004 και το 2014, οι γυναίκες ακόμα χρειάζονται με βάση τους νόμους την επίσημη άδεια του συζύγου για να φύγουν από τη χώρα αν θέλουν να πάρουν μαζί τα παιδιά τους. Οι άνδρες το χρησιμοποιούν αυτό για να ελέγχουν τη ζωή των γυναικών, λέει η Elhour.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-38103902#afterFlash

tomov.gr

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s