Το βιβλίο

15970361_935077516593149_501773944_n

Σελίδες από χαρτί. Το ακουμπάς, το επεξεργάζεσαι. Διαβάζεις την περίληψη, αλλά δε μπορείς να μείνεις εκεί.

Το έχεις ανάγκη να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σου. Μπορεί να μην το διαβάζεις. Μπορεί να το έχεις δανείσει σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Αλλά είναι δικό σου. Το αγαπάς !

Το πετάς στον μπάτσο που δεν αγάπησε και στο φασίστα που δεν «εκδημοκρατίστηκε».

Σε όποιον δεν πρόλαβε να διδαχτεί την αριθμητική των ιδεών.

Είναι τα κεφάλαια, οι παράγραφοι και οι λέξεις που σου έδωσαν εργαλεία για να μιλήσεις  πολιτικά, να γνωρίσεις την ποίηση και το λυρισμό των γραμμών. Οι σελίδες που μίλησαν για τον έρωτα, την επανάσταση, την ελπίδα, τον πόνο και την ιστορία. Οι σελίδες που μίλησαν σε εσένα, για εσένα.

Όταν τα αντιλαμβάνεσαι αυτά αναρωτιέσαι :

Μήπως τελικά αυτό που λείπει από τη γενιά μας είναι η επαφή με τον εσωτερικό κόσμο των λέξεων, των ιδεών και των συναισθημάτων ; Αυτών που παράγει ο ίδιος ο νέος, αλλά δε μπορεί να ερμηνεύσει ;

Δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει, γιατί η κοινωνία τον άφησε ανάπηρο από κούνια. Βουτηγμένο σε μια κομφορμιστική, γεμάτη στεγανά, στερεότυπα και νόρμες «ιδεολογία». Κανείς δεν απαγόρευσε στον νέο να διαβάσει ή να μορφωθεί. Απλώς το εποικοδόμημα του έδειξε εξ’ αρχής τι είναι γλυκό και τι ξινό. Εθίστηκε έτσι στο εύκολο, στο δοτό και στο προπαρασκευασμένο. Δεν έπαψε να δημιουργεί, απλά δεν ξεκίνησε ποτέ.

Έκτοτε αποφάσισε να συμβιβάζεται. Συμβιβαζόταν με την ‘’ηγεμονία’’ της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων που δεν του επέτρεπε να ονειρευτεί στην πράξη. Να κάνει όνειρα με όχημα τη φαντασία και έναν άλλο κόσμο ουτοπικό. Να γίνει και αυτός ρε, Δον για μία στιγμή. Να ονειρευτεί με όχημα την αγάπη για το δίκιο και τη λευτεριά και όχι με το ‘’πρέπει’’. Εν τέλει να πιάσει το ‘’πρέπει’’ από το ‘’π’’ και να το γδάρει ως το ‘’ι’’,  όπως έλεγε ο ποιητής.

Υπάρχει όμως και κάτι που τους χαλάει τη συνταγή.

Ο εθισμός στο βιβλίο. Η πνευματική αφύπνιση μέσω κειμένων πολιτικών, λογοτεχνικών και ποιητικών. Η επαφή με τη γνώση που θα σε κάνει κυρίαρχο επαναστάτη του εαυτού σου. Οι γραμμές και οι στίχοι που θα γεμίσουν την καρδιά σου πάθος για αλλαγή. Η επιστημονική κριτική που θα σε κάνει να συγκρουστείς ιδεολογικά με ό,τι σέρνει την κοινωνία στην εκμετάλλευση, την υποδούλωση, την πείνα και την αδικία. Είναι το βιβλίο που θα σε διδάξει την ‘’αριθμητική των ιδεών’’.

Θα σε εξοπλίσει με εργαλεία για την αντίληψη του κόσμου, για την αποδόμηση της ρητορικής του μίσους. Τα εργαλεία της έκφρασης και της πολεμικής σκέψης. Θα σε κάνει να πεινάς για γνώση και μόρφωση. Για αλλαγή της κοινωνίας από τη βάση. Χωρίς νέα «inteligencia», χωρίς βοσκούς και πρόβατα. Μονάχα με συνοδοιπόρους.

Με συντρόφους τη γνώση, το πνεύμα και τις καρδίες μας που ‘’δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο’’.

Με στόχο την πνευματική και κοινωνική επανάσταση. Επανάσταση ιδεών και αδέσμευτων παιδιών.

Γιατί εάν σωθεί το βιβλίο υπάρχει ελπίδα !

Του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη

nostimonimar.gr

This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s