Ένα εκατομμύριο δολάρια για τους πρόσφυγες

kapour

Ολόκληρο το ποσό που συνοδεύει το βραβείο Genesis δώρισε ο κορυφαίος Βρετανός γλύπτης Ανις Καπούρ στους πρόσφυγες. Δηλαδή, ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το βραβείο, που θεωρείται το ισραηλινό Νόμπελ, απονέμεται κάθε χρόνο σε μια διεθνή προσωπικότητα με αναγνωρισμένο έργο σε οποιοδήποτε τομέα (πέρυσι το είχε πάρει ο Μάικλ Ντάγκλας) φτάνει να είναι αφιερωμένο στις εβραϊκές αξίες, την εβραϊκή κοινότητα και το κράτος του Ισραήλ.

Ο φετινός, όμως, νικητής, ο πάντα τολμηρός Ανις Καπούρ, που συχνά ενοχλεί ρατσιστές και ακροδεξιούς με το έργο του, θεώρησε ότι οι εβραϊκές αξίες σημαίνουν «να σηκώνεις τη φωνή σου ενάντια στην αδιαφορία για τα βάσανα των άλλων» και βρήκε την ευκαιρία να στρέψει την προσοχή στο δράμα των προσφύγων.

Σε δήλωσή του ο καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στη Βομβάη από Ινδό πατέρα και Εβραία του Ιράκ μητέρα, τονίζει:

«Η εβραϊκή ταυτότητα και ιστορία έχουν γνωρίσει επαναλαμβανόμενες περιόδους αδιαφορίας, διώξεων και Ολοκαυτώματος. Ως κληρονόμοι και φορείς των εβραϊκών αξιών θα ήταν, άρα, απρεπές να αγνοήσουμε τα δεινά των ανθρώπων, που έχασαν τα πάντα και αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή μέσα σε θανάσιμο κίνδυνο. Υπάρχουν σήμερα στον κόσμο πάνω από 60 εκατομμύρια πρόσφυγες – όπου κι αν έχουν εκτοπιστεί, βρίσκονται ακριβώς στο κατώφλι μας. Να χάσεις το σπίτι σου, τη χώρα σου, την ίδια την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου, είναι τρομακτικό. Το μόνο που σου μένει είναι το σώμα σου, μέχρι να χαθεί κι αυτό. Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αντισταθούμε στις αποκρουστικές πολιτικές των κυβερνήσεων, που προσβάλλουν τον ηθικό μας κώδικα και το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

Ο Ανις Καπούρ δεν άφησε ούτε την κυβέρνηση του Ισραήλ έξω από την κριτική του, κι ας δίνεται το βραβείο Genesis και από γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

«Εμείς οι Εβραίοι πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως αυτή η πραγματικότητα είναι πολύ πιο κοντά στο σπίτι μας από όσο θα μας άρεσε. Και πρέπει να καταδικάσουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι μας εκπροσωπεί».

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s