Μία βόλτα στην Αθήνα με Έλληνες και ξένους μουσικούς

-stray1

Είναι μια πρόκληση για τους μουσικούς και μια ευκαιρία για μία μοναδική ερμηνεία που έχει σαν αποτέλεσμα κάτι πιο γήινο από αυτό που έχουμε συνηθίσει από τους περισσότερους | Φωτογραφίες/Shoot the Band-Ζαχαρίας Ιωαννίδης

Εάν ποτέ παρατηρήσετε σε κάποιο σημείο της Αθήνας τον Sivert Hoyem ή (ακόμη καλύτερα) τον Nick Cave να περιφέρονται με μια ακουστική στην πλάτη, μην παραξενευτείτε. Θα τους ακολουθεί σίγουρα μια «θεόμουρλη», αλλά πλήρως αποφασισμένη ομάδα κινηματογραφιστών.

Η ομάδα Shoot The Band έχει «οργώσει» εδώ και μερικά χρόνια πολλά σημεία και γειτονιές της Αθήνας παρέα με γνωστούς Έλληνες και ξένους μουσικούς για να πραγματοποιήσει το πρωτότυπο project της με τον τίτλο «Stray Songs». Ένα ακουστικό βιντεοκλιπ σε ξεχωριστά σημεία της πρωτεύουσας και της Αττικής.

«Αδέσποτα κομμάτια» λοιπόν και η ιδέα είναι απλή, αλλά όχι εύκολη. «Είναι ένα project που θα ξέφευγε από τον καθιερωμένο τρόπο δημιουργίας μουσικών βίντεο, αλλά και γενικότερα από την κυρίαρχη εικόνα της σύγχρονης μουσικής» μας λένε οι ίδιοι.

Sivert Hoyem, Thurston Moore, Yasmine Hamdan, Ray Gelato, All them Witches, Moa Bones και άλλοι πολλοί έχουν συμμετάσχει σε αυτό το πόνημα με στόχο να μεταφερθεί η μουσική τους μέσα στο αστικό περιβάλλον, να επηρεαστεί και να επηρεάσει την ατμόσφαιρα της πόλης.

«Οι σύγχρονες πόλεις έχουν σίγουρα επηρεάσει τη μουσική δημιουργία σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα όμως οι πόλεις καταβροχθίζουν κάθε είδος δημιουργίας» εκτιμά η ομάδα Shoot The Band σημειώνοντας ότι «είναι μια πρόκληση για τους μουσικούς και μια ευκαιρία για μία μοναδική ερμηνεία που έχει σαν αποτέλεσμα κάτι πιο γήινο από αυτό που έχουμε συνηθίσει από τους περισσότερους».

Η επιλογή του «σκηνικού» γίνεται είτε για να συμβαδίσει με τον εκάστοτε καλλιτέχνη είτε για να κάνει την αντίθεση. Πάντα, όμως για να καταγραφεί και το πώς αντιδρά το περιβάλλον, αλλά και οι περαστικοί/κάτοικοι σε μια ευγενική και μελωδική «εισβολή» στην καθημερινότητά τους.

«Τα Stray Songs είναι μια συλλογική δημιουργία» μας λέει η ομάδα Shoot the Band και επιμένει ότι «Στις μέρες μας είναι όλο και πιο προφανής η ανάγκη της συλλογικότητας. Στο επίπεδο της ανεξάρτητης δημιουργίας δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της συλλογικότητας και της αυτάρκειας».

Το Stray Songs είναι ένα project που τρέχει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Πως προέκυψε η ιδέα και ποιος είναι ο στόχος, η αισθητική πρόταση αν προτιμάτε; 

Τα Stray Songs προέκυψαν από την ανάγκη μας να κάνουμε ένα project που θα ξέφευγε από τον καθιερωμένο τρόπο δημιουργίας μουσικών βίντεο, αλλά και γενικότερα από την κυρίαρχη εικόνα της σύγχρονης μουσικής, που τοποθετεί τον μουσικό πάνω σε μια σκηνή και πάντοτε μακριά από τους ακροατές – θεατές. Έχοντας δει παρόμοια project, όπως τα Take Away Shows των Blogotheque στη Γαλλία και έχοντας μελετήσει τα εκπληκτικά βίντεο των Alan Lomax Archives που δεν είναι τίποτα άλλο από την απλή καταγραφή μιας μουσικής στιγμής μέσα στο χρόνο, σκεφτήκαμε ότι μια τέτοια σειρά βίντεο θα ήταν αρχικά μια πολύ όμορφη διαδικασία για εμάς τους ίδιους, για τους μουσικούς που θα συμμετείχαν αλλά και θα αποτελούσε μια διαχρονική αποτύπωση μιας πραγματικής μουσικής κατάστασης σε αντίθεση με την πιο φανταχτερή εικόνα μιας συναυλίας ή ενός βίντεο κλιπ.

Προσφέρει το αστικό τοπίο τελικά την έμπνευση για ένα τόσο πολύπλευρο μουσικά soundtrack;

Οι σύγχρονες πόλεις έχουν σίγουρα επηρεάσει τη μουσική δημιουργία σε όλα τα επίπεδα, μουσικά, στιχουργικά και γενικότερα ηχητικά και αισθητικά. Ταυτόχρονα όμως οι πόλεις καταβροχθίζουν κάθε είδος δημιουργίας. Αυτό είναι που μας έκανε να διαλέξουμε για σκηνικό μας το αστικό τοπίο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε μουσικές στιγμές μέσα σε αυτό και με μια περιέργεια για τον αντίκτυπο που θα είχε κάτι τέτοιο, τόσο στους μουσικούς, όσο και στους περαστικούς και τον χώρο, έστω και γι’αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

Η επιλογή του σκηνικού πως γίνεται; Μεγαλύτερη σημασία έχει ο καλλιτέχνης, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε εσείς τη μουσική του εκάστοτε «καλεσμένου» ή η αντίθεση του τοπίου;

Η επιλογή των χώρων είναι πάντα μια πρόκληση. Σε κάποια βίντεο  προσπαθήσαμε να ταιριάζει η μουσική με τον χώρο, σε άλλα να κάνει αντίθεση, τουλάχιστον στη δική μας αντίληψη. Στα περισσότερα βίντεο θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη συνθήκη, μια κατάσταση, γι’αυτό και διαλέξαμε την Ομόνοια ή ένα βαγόνι του ηλεκτρικού, σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης με τον κόσμο που θα ήταν εκεί. Πολλές φορές βέβαια, πρέπει να προσαρμοστούμε στο πρόγραμμα των μουσικών και να βρούμε κάποιον χώρο κοντά στο μέρος που θα βρίσκονται, οπότε πρέπει να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει ακόμα περισσότερο.

-stray

Φωτογραφίες/Shoot the Band-Ζαχαρίας Ιωαννίδης

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν παίζουν κατά βάση ακουστικά και σε αρκετές περιπτώσεις είναι έξω από τα νερά τους (δεν έχουν τον συνηθισμένο τους ήχο δηλαδή). Είναι και αυτό μια πρόκληση, να καταγραφεί μια διαφορετική προσέγγιση του μουσικού πάνω στο έργο του;

Είναι μια πρόκληση για τους μουσικούς και μια ευκαιρία για μία μοναδική ερμηνεία που έχει σαν αποτέλεσμα κάτι πιο γήινο από αυτό που έχουμε συνηθίσει από τους περισσότερους. Πολλοί από τους μουσικούς που έρχονται από το εξωτερικό δεν έχουν καν μαζί τους ακουστικά όργανα και τους τα βρίσκουμε εμείς. Επίσης προσπαθούμε να κάνουμε όσες λιγότερες λήψεις γίνεται, 1-2 takes είναι για μας ιδανικά για να αποτυπώσουμε τη στιγμή και όχι την τελειότητα. Βέβαια αυτό έχει ένα ρίσκο τόσο για εμάς, όσο και για τους μουσικούς σχετικά με το αποτέλεσμα που θα βγει, αλλά σίγουρα είναι πιο αυθόρμητο και μοναδικό.

Επηρεάζεται ο εκάστοτε μουσικός/σχήμα από την επιλογή του τοπίου και πόσο;

Επηρεάζεται από όλη τη συνθήκη. Βασική επιδίωξη των Stray Songs είναι άλλωστε να βγάλουμε λίγο τους μουσικούς έξω από τα νερά τους, από το studio και τη συναυλιακή σκηνή και να τους τοποθετήσουμε στον δημόσιο χώρο. Αυτό που επηρεάζει περισσότερο τους μουσικούς σε μια τέτοια κατάσταση είναι η παρουσία ανθρώπων που μπορεί να δείχνουν ενδιαφέρον γι’αυτό που συμβαίνει, να συμμετέχουν ή και να αδιαφορούν, ακόμα περισσότερο για τους μουσικούς που έρχονται από το εξωτερικό είναι μια μοναδική στιγμή σε μια ξένη πόλη κατά την οποία μπορούν να συνυπάρξουν με την πραγματικότητα της πόλης.

Υπάρχει κάποιο διαφορετικό πρόταγμα πίσω από τα stray songs πέρα από το καλλιτεχνικό; Πρόκειται, ουσιαστικά για βιντεοκλιπ που προσφέρονται δωρεάν και όλοι οι συμμετέχοντες (καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές) δεν πληρώνονται για την πραγματοποίησή του. Σε μια άκρως… κερδοσκοπική εποχή.

Τα Stray Songs ξεκίνησαν σαν μία συλλογική δημιουργία χωρίς το κέρδος ως σκοπό και θα θέλαμε να συνεχίσει έτσι. Θεωρούμε ότι όλοι κερδίζουν κάτι από αυτή τη διαδικασία, τόσο εμείς, όσο οι μουσικοί και οι θεατές και είναι μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κακοφωνία της Showbiz. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχει και έξοδα αλλά και πολλή δουλειά γεγονός που συχνά μας περιορίζει στο  πόσο μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτό. Θα θέλαμε να βρούμε κάποιον τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε, χωρίς να επιβαρύνει ούτε εμάς αλλά ούτε τους μουσικούς  και το αποτέλεσμα, ακόμα το ψάχνουμε.

Εχετε συνεργαστεί τόσο με Έλληνες καλλιτέχνες όσο και με μεγάλα και εμπορικά ονόματα. Τελικά πόσο εύκολο είναι να προσεγγίσεις έναν γνωστό καλλιτέχνη να συμμετάσχει (και αφιλοκερδώς) σε ένα τέτοιο project; Είναι η αισθητική πρόκληση που δίνει το κίνητρο;

Είναι  πολύ πιο εύκολο από ό,τι περιμέναμε, οι περισσότεροι ενθουσιάζονται με την ιδέα και όσοι τελικά δεν δέχονται είναι κυρίως εξαιτίας του χρονικού περιορισμού που έχουν κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Το βασικό είναι να καταφέρουμε να φτάσει η πρόταση στον ίδιο τον μουσικό, από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Οι μουσικοί το βλέπουν σαν μια ευκαιρία να κάνουν κάτι διαφορετικό μουσικά και αισθητικά από αυτό που κυριαρχεί στη μουσική βιομηχανία, αλλά και να πάρουν μαζί τους ένα ενθύμιο από την πόλη αφήνοντας ταυτόχρονα και το αποτύπωμά τους στον χώρο.

Έχετε κάνει γύρισμα μέσα στον ηλεκτρικό, πάνω στην Ομόνοια, στη μέση του δρόμου κλπ. Σίγουρα στις «περιπέτειές» σας θα έχετε ζήσει μερικά ενδιαφέροντα ή τρελά περιστατικά;

Είναι και επιδίωξή μας να προκαλούνται ενδιαφέροντα περιστατικά και προσπαθούμε να τα βάζουμε στα βίντεο. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι στο τέλος του βίντεο με τον Ray Gelato, που ένας παππούς ήρθε προς την κάμερα και άρχισε να τραγουδάει μόνος του ένα από αυτά τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια με τα αθυρόστομα λογοπαίγνια, στο τέλος αναρωτιόμασταν ποιό από τα δύο κομμάτια ήταν τελικά το Stray Song. Επίσης τέλεια στιγμή είναι στο βίντεο με τον Moa Bones που με το που κλείνει η πόρτα του βαγονιού εμφανίζεται ένας τύπος απ’έξω και αρχίζει να χτυπάει την πόρτα βρίζοντας. Φυσικά και τα δύο περιστατικά μπήκαν στα βίντεο.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε το πιο απολαυστικό βίντεο που έχετε κάνει μέχρι στιγμής;

Το αγαπημένο μας είναι το βίντεο με τον C.W. Stoneking στον Ταύρο που μας έπαιξε ένα καταπληκτικό κομμάτι, το “On a Desert Isle”.  Μια γιαγιά που ήταν στο διπλανό σπίτι, διέκοψε το πλέξιμο, βγήκε από το σπίτι της και έκατσε πίσω (και όχι μπροστά) από τον C.W. Stoneking για να τον ακούσει. Το αυθόρμητο χειροκρότημά της, η προτροπή της να χειροκροτήσουμε κι εμείς, αλλά και η γλυκιά αμηχανία του Stoneking σίγουρα μας έχει μείνει στη μνήμη σαν μια πολύ όμορφη στιγμή.

Υπάρχει κάποιο καινούργιο stray song άμεσα στα σκαριά; Είναι ένα project που έχει ημερομηνία λήξης; Υπάρχει κάποια σκέψη για περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των στιγμών που έχετε καταγράψει. Ένα αστικό ντοκιμαντέρ ενδεχομένως;

Έχουμε στο μυαλό μας αρκετά Stray Songs που θα θέλαμε να κάνουμε, είναι κάτι το οποίο έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε, αλλά φυσικά είναι θέμα χρόνου. Θεωρούμε ότι το internet είναι ο ιδανικός τόπος παρουσίασής του, έχουμε σκεφτεί πολλές φορές πώς θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντοτε καταλήγουμε στην πιο άμεση και προσβάσιμη φόρμα της ιντερνετικής σειράς. Έχουν προκύψει πολλές ιδέες βασισμένες στη λογική των Stray Songs, όπως ντοκιμαντέρ αλλά και πιο πειραματικές ιδέες, ελπίζουμε να καταφέρουμε να τις πραγματοποιήσουμε.

Πείτε μου τρία ιδανικά σημεία για γύρισμα και φυσικά τους αντίστοιχους καλλιτέχνες.

Ο Tom Waits σε συνοικιακό καφενείο.
Οι Soundgarden στις κερκίδες του Θεάτρου Λυκαβηττού.
Ο Nick Cave στην πλατεία Θεάτρου.

Και ποιες είναι οι άλλες δραστηριότητες της ομάδας Shoot the Band;

Ως Shoot the Band ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη δημιουργία μουσικών βίντεο κάθε είδους αλλά και γενικότερα με όλο το φάσμα της κινηματογραφικής δημιουργίας. Εδώ και μερικά χρόνια έχουμε φτιάξει και μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, τη Fabula Productions ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., μέσω της οποίας κάνουμε ταινίες ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και ό,τι άλλο κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό προκύψει με σκοπό να καλύψουμε τόσο τις δικές μας δημιουργικές ανάγκες αλλά και να μπορέσουμε να ζήσουμε από αυτό.

Χωρίς να επιθυμώ να σας αποκαλέσω «κολεκτίβα», μιας και η λέξη χρησιμοποιείται τόσο αυθαίρετα στις μέρες μας που τείνει να χάσει το νόημά, η ομάδα λειτουργεί, ουσιαστικά, συνεργατικά. Υπάρχει κάποια έννοια αυτοοργάνωσης πίσω από τους Shoot the Band;

Είναι αυτό μια πρόταση/διέξοδος τόσο για επαγγελματικούς όσο και για καλλιτεχνικούς σκοπούς;
Πιστεύουμε ότι ειδικά στις μέρες μας είναι όλο και πιο προφανής η ανάγκη της συλλογικότητας. Σίγουρα υπάρχει κάποια μορφή αυτοοργάνωσης στον τρόπο που λειτουργούμε και αυτό πηγάζει από τη γενικότερη φιλοσοφία που έχουμε σαν άνθρωποι, δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε επαγγελματικά με διαφορετικό τρόπο, αλλά ούτε και θα θέλαμε να το κάνουμε διαφορετικά. Όσο για το καλλιτεχνικό κομμάτι, ειδικά στο επίπεδο της ανεξάρτητης δημιουργίας δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της συλλογικότητας και της αυτάρκειας.

cw-stoneking-stray

Stray Songs: Ένα πρωτότυπο project με εναλλακτικά βιντεοκλιπ – Η μουσική αλληλεπιδρά με το αστικό περιβάλλον | Φωτογραφίες/Shoot the Band-Ζαχαρίας Ιωαννίδης

INFO

Shoot the Band

stray songs youtube

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s