Η σημασία της κουζίνας στον κινηματογράφο

maxresdefault

Όταν κανείς αναφέρεται σε «φαγητό στον κινηματογράφο» συνήθως εννοεί τα ποπ κορν και τα πατατάκια που αγοράζουμε από πωλητήριο λίγο πριν μπούμε στην αίθουσα. Τι συμβαίνει όμως με το φαγητό μέσα στην ταινία; Πώς ο κάθε σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το φαγητό για την εξέλιξη της πλοκής; Τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στη χρήση του φαγητού στις αρχές του κινηματογράφου και στη χρήση του σήμερα;

Ένας καλός τρόπος να μάθει κανείς μια γλώσσα είναι μέσα από τις ταινίες και την τηλεόραση. Η κουζίνα και το φαγητό είναι σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας χώρας. Στον παλαιό ελληνικό κινηματογράφο το φαγητό συνήθως παίζει υποστηρικτικό ρόλο, αναδεικνύοντας την κοινωνική θέση του ήρωα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», ιδιαίτερα η σκηνή όπου τηγανίζει πατάτες η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τέτοιες σκηνές στον κλασικό ελληνικό κινηματογράφο δείχνουν τι είχε το ελληνικό τραπέζι εκείνες τις εποχές. Φακές, ρεβίθια, φασολάδα, γίγαντες είναι το φαγητό της οικογένειας. Το φτωχό τραπέζι υπογραμμίζει στην ταινία το θέμα της ανεργίας, της έλλειψης φαγητού, της αναγκαιότητας για μετανάστευση.

Αντίστοιχα το πλούσιο πρωινό, το ψάρι, τα μεγάλα πάρτι, είναι για εκείνους που έχουν οικονομική άνεση, όπως δείχνει η ταινία «Ο Τρελός τα ΄χει 400» με το Λάμπρο Κωσταντάρα ή Λάμπρο Λαμπρέτα. Τα τραπέζια στην ταινία περιλαμβάνουν από όσπρια, ζαμπόν, γιουβαρλάκια, μέχρι προφιτερόλ και κανταΐφι. Τα μεγαλοαστικά σπίτια έχουν υπηρέτριες που ασχολούνται με το μαγείρεμα, και πολλές φόρες το θέμα του φαγητού είναι κι αντικείμενο διακωμώδησης της ψευτοαριστοκρατίας.

Μπορούμε λοιπόν να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την διατροφή της εποχής, γεγονός που δεν ισχύει και τόσο στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Ο φορμαλισμός σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση που επικρατεί στη σύγχρονη εποχή οδηγεί σε μείωση –ή αφαίρεση- του έντονου παραδοσιακού στοιχείου.

Η νέο-φορμαλιστική προσέγγιση της θεωρίας του κινηματογράφου μετατρέπει τον θεατή σε ενεργό δέκτη της ταινίας. Κάθε κάδρο είναι προσεκτικά οργανωμένο έτσι ώστε τα αντικείμενα να έχουν το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Το φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Ένας από τους πιο γνωστούς φορμαλιστές που χρησιμοποίησε το φαγητό ως σύμβολο είναι ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Άιζενσταϊν. Στην ταινία του «Θωρηκτό Ποτέμκιν» η εξέγερση ξεκινάει από τα σκουλήκια που εμφανίζονται στο ψωμί. Στον αμερικάνικο κινηματογράφο ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες που δίνουν μεγάλη σημασία στη χρήση του φαγητού είναι ο Κουέντιν Ταραντίνο. Έχει παρατηρηθεί ότι στις ταινίες του Ταραντίνο αυτός που τρώει είναι πάντα ο πιο δυνατός. Ταυτίζει λοιπόν το φαγητό με την εξουσία.

 

cinema

Στην Ελλάδα η τάση αξιοποίησης του φαγητού για να υποδηλώσει ο σκηνοθέτης πιο σύνθετα νοήματα εμφανίζεται σχετικά πρόσφατα. Συγκεκριμένα στο weird wave, το νέο ρεύμα του ελληνικού κινηματογράφου που ξεκίνησε από τον Κυνόδοντα του Λάνθιμου, παρουσιάζεται συχνά η ελληνική οικογένεια να κάθεται γύρω από το τραπέζι και να γευματίζει. Σε αντίθεση με τις φωνές και τα γέλια των παλιών ελληνικών ταινιών στα οικογενειακά τραπέζια, εδώ το κλίμα είναι ψυχρό και οι κουβέντες ελάχιστες.

Η παράδοση αντιστρέφεται και το φαγητό συμβολίζει μια ρουτίνα από την οποία λείπει ακόμα και η παραμικρή απόλαυση. Βέβαια πέρα από το weird wave υπάρχουν και πιο ελαφριές προσεγγίσεις όπως οι Επικίνδυνες Μαγειρικές του Βασίλη Τσελεμένγκου όπου το φαγητό συμβολίζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε δύο άντρες για να κατακτήσουν μια γυναίκα. Ακόμη, στην Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη μέσα από τις συνταγές ενός παππού παρουσιάζεται όλη η ιστορία της προσφυγιάς από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όσο ο κινηματογράφος προοδεύει το φαγητό αποκτά συμβολική σημασία. Η προφανής συμπαραδήλωση του πλούτου και της φτώχιας εξελίσσεται σε ένα δεύτερο επίπεδο, όπου το φαγητό μπορεί να συμβολίζει την εξέγερση ή την εξουσία. Ακολουθώντας την οδό αυτή και ο ελληνικός κινηματογράφος σταδιακά αποδίδει στο φαγητό νέα νοήματα. Ένα κομμάτι ψωμί δεν είναι πια ένα αντικείμενο κάλυψης βιοτικών αναγκών, αλλά έχει το δικό του ρόλο στην πλοκή της ταινίας.

  Συντάκτριες οι Μαίρη Μπουλή & Άννα Μιρόνοβα  | Μετάφραση από Ειρήνη Χατζικούμη

solomon.gr

This entry was posted in Αταξινόμητα, Αφιερώματα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s