Ο αγώνας του Ουαλίντ δεν έχει τελειωμό

talemp_oualid

Αν και έχει δικαιωθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίντ Τάλεμπ θα βρεθεί αύριο ξανά στα δικαστήρια καθώς οι βασανιστές του τον κατηγορούν για κλοπή χρημάτων, ισχυρισμός που έχει ήδη αποδομηθεί στη δικαστική αίθουσα.

Άλλωστε, όπως είχε υπογραμμίσει ένας εκ των εφετών προς τους κατηγορουμένους, «δεν είχατε κανένα αποδεικτικό οποιασδήποτε κλοπής. Ούτε είχατε δει κάποια κλοπή από βιντεοσκοπημένη κάμερα. Αναρωτιέμαι πού θα φτάνατε αν είχε πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο».

Θυμίζουμε ότι στις 28/11/2016 το Εφετείο έκρινε, σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης, ενόχους τους τέσσερις κατηγορουμένους και για τα τρία κακουργήματα: αρπαγής, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν κατά συγχώνευση οι παρακάτω ποινές:

● 13 έτη κάθειρξης (7 χρόνια για κάθε αδίκημα) στο πρώην αφεντικό του Ουαλίντ και ιδιοκτήτη του φούρνου στη Σαλαμίνα, Γιώργο Σγούρδα.

● 5 έτη με αναστολή στον γιο του, Σταμάτη Σγούρδα, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

● 10 έτη στον φίλο και συνεργό του Σγούρδα, Γιώργο Ζαχαριάδη.

● 9 έτη φυλάκισης στον αλβανικής καταγωγής συνεργό Φρέντερικ Ζότο.

To δικαστήριο ουσιαστικά επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, επιβάλλοντας σχεδόν τις ίδιες ποινές.

Μόνο η ποινή του Zότο μειώθηκε κατά έναν χρόνο καθώς εκτιμήθηκε διαφορετικός βαθμός συμμετοχής στις εγκληματικές πράξεις.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν εκτός από τον Γιώργο Σγούρδα (που ήδη βρισκόταν από το καλοκαίρι του 2015) και οι Ζαχαριάδης, Ζότο, καθώς οι δύο τελευταίοι δεν είχαν φυλακιστεί μετά την πρωτόδικη απόφαση λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης. Και στους τρεις φυλακισθέντες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο των εγκληματικών πράξεων. Συγκεκριμένα είπε: «Το κίνητρο των κατηγορουμένων δεν ήταν η (υποτιθέμενη) κλοπή χρημάτων. Ενας άνθρωπος που τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του βασανίστηκε. Οι πράξεις των κατηγορουμένων είχαν σαφέστατο ρατσιστικό πρόσημο.

»Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός πως το πρωί της ίδιας μέρας (σ.σ. της απαγωγής και του βασανισμού) είχε αγοραστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό αλυσίδα 10 μέτρων. Τα χτυπήματα που δέχτηκε ήταν σαν να παίζουν μποξ πάνω του, του έλεγαν “να περπατήσει σαν την καμήλα” ενώ κανείς από τους κατηγορουμένους δεν έδειξε να υπολογίζει ότι το θύμα θα μπορούσε να πεθάνει».

• Αύριο στις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια Πειραιά (Σκουζέ 3-5).

www.efsyn.gr

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s