O ασαφής νέος «τρομονόμος»

berlin_wall_20170207_003714864850931496771376.jpg

Από τις 31 Μαΐου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο ««Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η τροποποίηση του άρθρου 187 «περί εγκληματικής οργάνωσης» του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπεται να προστεθούν πέντε νέες παράγραφοι. Οι νέες διατάξεις αφορούν όποιον και όποια «δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί η διεγείρει» σε μια σειρά πράξεων, όπως σε «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε τέτοια», σε «διάπραξη εγκλημάτων», σε «εκπαίδευση ή χρήση εκρηκτικών κ.ά.» και σε «παροχή οδηγιών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση». Οι ποινές που πλέον προβλέπονται είναι φυλάκιση από 6 μήνες έως και πέντε χρόνια, αναλόγως το αδίκημα.

Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώνονται σε μία σειρά από ζητήματα. Η τροποποίηση του Π.Κ. «σε άσχετο νομοσχέδιο», η σύνδεση της ρύθμισης με την πρόσφατη επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, οι «κραυγές» για συλλήψεις χρηστών στα κοινωνικά μέσα, η «αοριστία» στον όρο «δημόσια, με οποιονδήποτε τρόπο» είναι μερικές από αυτές.

Γιαννακάκη: Πρόκειται για κοινοτική οδηγία, θα διορθώσουμε την ασάφεια

Μιλώντας στο TPP, η γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, απαντά σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης των διατάξεων, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ενσωμάτωση κοινοτική οδηγίας που είναι υποχρεωτική για την κυβέρνηση, ενώ υπόσχεται ότι η αιτιολογική έκθεση θα λύσει τα προβλήματα ασάφειας που και η ίδια παραδέχεται ότι υπάρχουν.

TPP: Καταρχάς ας εστιάσουμε στον τρόπο της τροποποίησης των συγκεκριμένων άρθρων, που συμβαίνει σε νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται «άσχετο» με τον Ποινικό Κώδικα.

Μ.Γ: Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η διάταξη θα ήταν «άσχετη» με το νομοσχέδιο αν συμπεριλαμβανόταν σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, όπως, δυστυχώς, είναι η συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε αυτό το θέμα. Ακόμα και όταν επειγόμεθα να περάσουμε μία νέα ρύθμιση, π.χ. μία τροπολογία, είναι αυτός που επιμένει να περιμένουμε και να την συμπεριλάβουμε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου μας.

TPP: Όσον αφορά τον χρόνο τώρα. Σχετίζεται η ρύθμιση αυτή με την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο και την εισαγγελική έρευνα για «αναρτήσεις, σχόλια και απειλές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης»;

Μ.Γ: Είναι παντελώς άστοχη η άποψη ότι οι τροποποιήσεις αυτές συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο, με την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Για κάθε νομοσχέδιο που κατατίθεται και κάθε νομοτεχνική ρύθμιση έχουν προηγηθεί μήνες προετοιμασίας και προεργασίας. Οποιαδήποτε, λοιπόν, σύνδεση με την επικαιρότητα είναι άστοχη. Οι παρούσες διατάξεις αφορούν τη στρατολόγηση τρομοκρατών και τη διέγερση σε τρομοκρατικές πράξεις, διάταξη που ήδη προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα, βάσει των άρθρων 184 και 186. Η ποινή που προβλέπεται μέχρι σήμερα είναι φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Με την παρούσα διάταξη η ποινή αυξάνεται στους έξι.

Οι νέες διατάξεις ενσωματώνουν μέρος κοινοτικής οδηγίας, το πρώτο μέρος της οποίας έχει ήδη ενσωματωθεί. Η συγκεκριμένη οδηγία είναι πολύ παλιά (2002), αναθεωρήθηκε τελευταία φορά το 2015 και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν συμμορφωνόταν, θα κινδύνευε με πρόστιμο. Ένα πρόστιμο που όπως καταλαβαίνετε θα πληρωνόταν από τα δημόσια ταμεία.

TPP: Ίσως το πιο βασικό ζήτημα με την τροποποίηση του άρθρου 187 του Π.Κ είναι η ασάφεια που παρατηρείται στο τι και ποιανού η «δράση» τελικά ποινικοποιείται. Το «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο» δεν είναι προβληματικό; Και πώς η απαίτηση για περισσότερη ασφάλεια δεν θα πλήξει τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Μ.Γ: Ισχύει ότι οι διατάξεις είναι ασαφείς. Ωστόσο, από τη στιγμή που πρόκειται για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Στην αιτιολογική έκθεση, όμως, που θα συνοδεύει τις τροποποιήσεις αυτές θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καταστεί σαφές και συγκεκριμένο το ποιες περιπτώσεις αφορούν οι διατάξεις και να μην γίνει οποιαδήποτε μορφής κατάχρηση.

Εμείς πιστεύουμε ότι ασφάλεια και δικαιώματα πηγαίνουν χέρι-χέρι. Οποιαδήποτε περιστολή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον μανδύα της περισσότερης ασφάλειας είναι νίκη της τρομοκρατίας.

Η απάντηση είναι περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερος πλουραλισμός. Βήμα σε όλες τις απόψεις, οι οποίες όμως δεν μπορεί ποτέ ούτε να εγείρουν μίσος ρατσιστικό, πόσω μάλλον να προτρέπουν σε πράξεις τρομοκρατίας. Αν πραγματικά θέλουμε να διαφυλάξουμε το δικαίωμα της άποψης, ο καθένας από εμάς πρέπει να φέρει την ευθύνη του λόγου του.

Καμπαγιάννης: Σε κίνδυνο η ελευθερία έκφρασης και Τύπου

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, εστιάζει στα προβλήματα της ευρείας διατύπωσης και το πώς αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί από τη Δικαιοσύνη, κάνει λόγο για ποινικοποίηση του φρονήματος και για κίνδυνο για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, ενώ τονίζει ότι πρόκειται για επαναφορά του «τρομονόμου» Μητσοτάκη, βάσει του οποίου το 1990 φυλακίστηκαν εκδότες που δημοσίευσαν προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη.

TPP: Τι νέο εισάγεται στην πραγματικότητα στον ποινικό κώδικα;

Θ.Κ.: Τα πιο σημαντικά είναι, κατά τη γνώμη μου, το 2α και το 3α. Στο «Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει…», το «διέγερση» και το «δημόσια» αναφέρονται στον δημόσιο λόγο, δηλαδή δεν αναφέρεται στη στρατολόγηση τρομοκρατών, όπως το έθεσε η Μαρία Γιαννακάκη σε μια ανάρτησή της, ούτε με κάποια συμμετοχική πράξη στην εγκληματική οργάνωση που να είναι συνέργεια ή ηθική αυτουργία. Έχει να κάνει με δημόσιο λόγο, ο οποίος διεγείρει σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο thepressproject

των Θάνου Καμήλαλη και Τζένης Τσιροπούλου

This entry was posted in Αταξινόμητα, Επικαιρότητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s