Το i-phone του Αμβούργου

Θα μπορούσε να έχει πλάκα όλο αυτό που έγινε γύρω από τη φωτογραφία του «αντικαπιταλιστή με το i-phone». Κρύβει όμως κάτι βαθύτερο.

Ο διαδηλωτής που αυτοφωτογραφίζεται εν μέσω των συγκρούσεων στο Αμβούργο, με αφορμή των Σύνοδο των G20 αναβίωσε ένα παλιό και κλασικό έθιμο: το Μέτωπο της Λογικής, που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα εξεγέρθηκε από την εικόνα.

Δεν έχει δικαίωμα ο εξεγερμένος να φωτογραφίζεται και δη από ένα τόσο καπιταλιστικό προϊόν. Οι πιο αναλυτικοί είδαν απλώς τα πλουσιόπαιδα της Εσπερίας να κρύβονται πίσω από τα οδοφράγματα. Οι πιο καχύποπτοι είδαν άρωμα Εξαρχείων στις συγκρούσεις. Όλοι πάντως κατέληξαν: Πώς γίνεται να απολαμβάνεις τα καπιταλιστικά αγαθά και ταυτόχρονα να οργίζεσαι με το σύστημα που τα παράγει και αναπαράγει;

Προφανώς, οι σύντροφοι του Μετώπου της Λογικής, φαντασιώνονται πως για να εξεγερθείς κατά του Νεοφιλελευθερισμού ή του Καπιταλισμού, πρέπει να φοράς αρκουδοτόμαρο, να επικοινωνείς με σήματα καπνού και να μιλάς το πολύ εκατό λέξεις. Μόνο τότε νομιμοποιείσαι να τα βάζεις με την λιτότητα ή την αδικία και μόνον τότε είσαι ένα συνεπής αβράκωτος. Θα μπορούσε να έχει πλάκα όλο αυτό. Κρύβει όμως κάτι βαθύτερο: πως για παράδειγμα η Τεχνολογία δεν μπορεί παρά να είναι κτήμα και στην υπηρεσία μόνον των πλουσίων.

Αγνοώντας προφανώς πως τα μεγαλύτερα βήματα της τα κατάφερε μετά από δημόσια πριμοδότηση. Κρύβει και κάτι ακόμη: το Μέτωπο της Λογικής δεν μπορεί να συγχωρήσει πως τα πιο μορφωμένα ή μεσαία στρώματα, συχνά δεν καταγράφονται στις ορδές των απολογητών του Καπιταλισμού αλλά τροφοδοτούν και έναν νέο ριζοσπαστισμό. Όταν οι φτωχοί εξεγείρονται, οι ίδιοι οι Λογικάριοι τους εγκαλούν πως κάνουν λάθος.

Όταν το πράττουν και οι μεσαίοι, τους σηκώνουν το δάχτυλο ως υπονομευτές μιας βολής που τους παραχωρήθηκε. Σε λίγο θα κάνουν και face control στις διαδηλώσεις, αν και το τελευταίο είναι κομμάτι δύσκολο.

Πηγή φωτογραφίας: Heiko Schomberg‏/Twitter

Δημήτρης Ν. Μανιάτης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο News 24/7. Γράφει από το 1999 σε πολλά έντυπα και έλκει την καταγωγή του από την Μύκονο. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ έχει γράψει και για το θέατρο.

 

Πηγή: left.gr

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα, Είδαμε κι ακούσαμε and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s