Παγκόσμιο ρεκόρ αναδάσωσης στις Φιλιππίνες

dasos-zougkla

Οι αρχές των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν το Σάββατο την επίτευξη νέου παγκοσμίου ρεκόρ για την φύτευση περισσοτέρων δένδρων την ίδια ώρα, με 3,2 δενδρύλλια να φυτεύονται στα πλαίσια ενός εθνικού προγράμματος αναδάσωσης.

Η επικύρωση του ρεκόρ από τους υπευθύνους του Βιβλίου Ρεκόρ Γκίνες θα γίνει επίσημη σε μερικές εβδομάδες όμως οι Φιλιππινέζοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως το προηγούμενο ρεκόρ των 1,9 εκατομμυρίων δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν στην Ινδία το 2011 αποτελεί παρελθόν.

Τα δένδρα φυτεύτηκαν σε έξι διαφορετικές περιοχές του νησιού Μιντανάο στα νότια της χώρας από 160.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπαλλήλων, φοιτητών και εθελοντών, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή περιβάλλοντος Μαρκ Φραγκάδα.

«Η επίσημη καταμέτρηση είναι περίπου 3,2 εκατομμύρια δένδρα σε μία ώρα. Όμως ακόμη δεχόμαστε τις τελευταίες αναφορές και πρέπει να προετοιμάσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία για το Βιβλίο Γκίνες», δήλωσε ο Φραγκάδα στους διεθνείς ανταποκριτές.

EPA/FRANCIS R. MALASIG

Τα δένδρα που φυτεύτηκαν ήταν ένα μείγμα δασικών ποικιλιών αλλά και εμπορικών καλλιεργειών όπως κακαόδεντρα, καφεόδεντρα και καουτσούκ.

Τα φυτά επιλέχτηκαν από τους καλλιεργητές με την ελπίδα ότι ο τοπικός πληθυσμός θα τα φροντίσει καλύτερα αφού θα είναι υπεύθυνα για ένα μέρος του εισοδήματός τους, σύμφωνα με τον Φραγκάδα.

Ο αρχικός στόχος των οργανωτών ήταν τα 4,6 εκατομμύρια δέντρα, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος των Φιλιππίνων Ντεμέτριο Ιγνάσιο.

Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων έχει απωλέσει σημαντικές δασικές εκτάσεις λόγω της οικονομικής και αναπτυξιακής άνθησης της χώρας, αλλά και λόγω της εκτεταμένης υλοτόμησης και καύσης δέντρων για εξοικονόμηση αγροτικών χώρων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι πυκνές δασικές εκτάσεις μειώθηκαν από 25.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2003 στα 19.300 το 2010. Ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακουίνο έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για να αντιστρέψει την τάση αυτή, με στόχο τη φύτευση 1,5 δισεκατομμυρίων δέντρων σε 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προτού τη λήξη της θητείας του το 2016.

naftemporiki.gr

This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε, Περιβάλλον. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s