Homo Weekendus… | Tου Gil-galad

zdzislaw-beksinski-271

Αν ο Δαρβίνος μπορούσε να παρακολουθήσει, post mortem, την εξελικτική πορεία του ανθρώπου στο σύνολό της σίγουρα θα δυσκολευόταν να περιοριστεί στη φυσιολογία. Το αρκετά ευφάνταστο σχέδιο της εξέλιξης, που σε συνέχεια του Homo Sapiens έχουμε τον σκεβρωμένο άνθρωπο πάνω από έναν υπολογιστή, τον ας τον πούμε  Homo  Computerensis (ζητώ συγγνώμη για τη συγγραφική αδεία), θα έπρεπε να διαδέχεται ένα νέο είδος, αυτό που ζει μόνο μιάμιση μέρα. Ένα στάδιο του ανθρώπου που δε μπορεί να απεικονιστεί με συγκεκριμένο τρόπο.

Πριν κάμποσο καιρό μου απηύθυναν τη φράση του J.M.G. Le Clezio,

“Par le langage, l’homme s’est fait le plus solitaire des êtres du monde,

puisqu’il s’est exclu du silence.”

(«Μέσα από τη γλώσσα, ο άνθρωπος έγινε το πιο μοναχικό από τα όντα του κόσμου, γιατί ξέχασε τη σιωπή»). Κατά διαστήματα, τούτη η απεύθυνση, επανέρχεται σαν ερώτημα και σαν προειδοποίηση για τη φλύαρη ζωή που διάγουμε.

Μια κοινή παρατήρηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και πεζοδρόμια είναι πως οι άνθρωποι, πέραν της απομόνωσής τους σε οθόνες και καλώδια, εκφράζουν τις στιγμές που συνομιλούν μια μόνιμη κούραση. Οι προτάσεις που ξεκινούν ή τελειώνουν με το «κουράστηκα» έχουν πληθύνει σε τέτοιο βαθμό που, ξεπερνώντας την εύκολη ανάγνωση της εγωκεντρικής θεώρησης, ίσως αποτελούν μια ένδειξη της λάθος πορείας που διαγράφεται, μιας πορείας που ταιριάζει απόλυτα με τον νέο ρυθμό της επιταχυνόμενης, εξατομικευμένης εποχής μας .

Το επόμενο στάδιο ανθρώπου, αυτό στο οποίο εξελισσόμαστε, ως προς τη φυσιολογία μοιάζει ελαφρώς στον προκάτοχό του, Homo Computerensis, με τις σκεβρωμένες πλάτες και τα θολά μάτια. Επιπρόσθετα η ομοιότητά του νοητικά με αυτόν είναι εμφανής καθώς αναζητά μόνο την πληροφορία, σχεδόν αδιαφορώντας για τη γνώση. Αυτά τους τα χαρακτηριστικά δηλώνουν μια σαφή διαφοροποίηση από τον πρόγονό τους Homo Sapiens. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη σοφία τείνει να γίνει ένας αστικός μύθος. Η διαρκής και σχεδόν άκριτη αναπαραγωγή πληροφορίας είναι το νέο είδος ομιλίας. Η παρέκκλιση αυτή στο εξελικτικό δέντρο επικυρώνεται και από την, λες και σχεδόν στρατηγικά σχεδιασμένη (sic – μακριά από εμάς οποιαδήποτε συνωμοσιολογική προσέγγιση), απομάκρυνση από τη διαλεκτική. H τέχνη να φτάνει κανείς στην αλήθεια μέσω της σύγκρουσης αντίθετων απόψεων έχει προ πολλού ξεχαστεί. Ο νέος άνθρωπος παραθέτει απλώς την άποψή του, συγκρούεται σφόδρα αποδίδοντας λάθη στους άλλους, συμφωνεί πως διαφωνεί και αναζητά την αλήθεια στα κρυφά σε κάποιο ιστότοπο αμφιβόλου αξιοπιστίας.

Ο νέος άνθρωπος είναι ημιμαθής, καμπούρης, εύκολος, αδιάλλακτος, αδιάφορος, φλύαρος, κουρασμένος και προσπαθεί να ζήσει μόνο μιάμιση μέρα -αλίμονο πόσα μπορεί να ζήσεις μέσα σε μιάμιση μέρα και να εξελίξεις το οτιδήποτε- μέσα στη σαφώς ορισμένη ζωή του, προσπαθώντας να βρει μια διέξοδο. Ο νέος άνθρωπος απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στη φαινομενική -ας είναι καλά τα social media- ιδιωτικότητά του, προσπερνώντας κομβικά, για την καθημερινότητα και τη ζωή του, σημεία καμπής στο διάβα της ανθρωπότητας, ψάχνοντας μόνο το Σαββατοκύριακο. Δυο μέρες «λίγης ζωής», που κι αυτές χάνονται μέσω της οικονομικής κρίσης που χρησιμοποιεί ως Δούρειο Ίππο ο καπιταλισμός, για να αλώσει τα τείχη της προσωπικότητας.

Αν ο Δαρβίνος, post mortem, ανασκεύαζε τη θεωρία του θα μιλούσε για την επιτάχυνση της εξέλιξης και για το νέο είδος, τον Homo Weekendus.

About Gil-galad

Gil-galad was an Elven-king. Of him the harpers sadly sing: The last whose realm was fair and free Between the mountains and the sea. His sword was long, his lance was keen. His shining helm afar was seen. The countless stars of heaven's field Were mirrored in his silver shield. But long ago he rode away, And where he dwelleth none can say. For into darkness fell his star; In Mordor, where the shadows are.
This entry was posted in Adagio για 1 πένα, Τα δικά μας κείμενα.. Bookmark the permalink.

3 Responses to Homo Weekendus… | Tου Gil-galad

 1. Ο/Η Βεατρίκη Α λέει:

  Καλησπέρα σας και Καλό μήνα! Μ΄αρέσει η γραφή σας και το χιούμορ σας. Δεν τα βλέπετε, όμως σαν πολύ μαύρα τα πράγματα; Είναι και κάπως έτσι μα είναι και κάπως αλλιώς και κάπου πολύ αλλιώτικα.

  • Ο/Η Gil-galad λέει:

   Καλησπέρα σας και καλύτερο μήνα από τον προηγούμενο αντεύχομαι! Είναι αλήθεια πως προσπάθησα να αποδώσω περισσότερο τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβάνομαι σαν περιηγητής πάρα να αποδώσω (όσο αυτό είναι εφικτό) την προσωπική μου άποψη.

   Φαίνεται ωστόσο, πως το μέτρο που χρησιμοποιώ είναι μετρίως μετρημένο, μετριάζοντας έτσι την αντίληψη του σαφώς ευρύτερου «κάπως» που διατυπώνετε.

   Ελπίζω να συναντήσω συντόμως το «κάπου πολύ αλλιώτικα»… Ελπίζω να μην είμαι Σαββατοκύριακος…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s