Μια μικρή νίκη: Δεν θα συλλαμβάνονται οι γυναίκες στο Ιράν αν δεν φορούν μαντίλα

Iranian woman shows her ink-stained finger after casting her vote during elections for the parliament and Assembly of Experts, in Tehran

Μια μικρή νίκη κατάφεραν οι γυναίκες στο Ιράν μετά από δεκάδες διαμαρτυρίες και συλλήψεις. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες στην Τεχεράνη, αλλά και σε άλλες πόλεις του Ιράν,  διαμαρτύρονταν για τον νόμο που ισχύει στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και επιβάλει στις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα και το σώμα τους με ένα φαρδύ και μακρύ ρούχο σε δημόσιους χώρους.

Οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο καθώς χθες οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως όσες γυναίκες κυκλοφορούν ακάλυπτες δημοσίως δεν θα συλλαμβάνονται πια.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Τεχεράνης, Χοσέιν Ραχίμι, ανέφερε πως «οι γυναίκες που δεν θα τηρούν τον ισλαμικό νόμο ένδυσης δεν συλλαμβάνονται, δεν θα μεταφέρονται στα κρατητήρια και δεν θα αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο δικαστήριο παραμόνο θα υποχρεώνονται να παρακολουθούν μαθήμα για το Ισλάμ».

Η Masih Alinejad ιδρύτρια της σελίδας  My Stealthy Freedom Facebook page, η οποία αγωνίζεται χρόνια ενάντια στην υποχρεωτική hijab στο Ιράν, τονίζει ότι μπορεί να είναι μια μετατόπιση των αρχών η συγκεκριμένη ανακοίνωση, αλλά παραμένει μικρή καθώς στην αναφορά η αστυνομία κάνει λόγο για γυναίκες που καταλάθος δεν φορούν τη μαντίλα, αλλά όπως εξηγεί όσες δεν φορούν μαντίλα δεν το κάνουν καταλάθος. Επίσης τονίζει, πως την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση μια γυναίκα η οποία πήρε μέρος σε διαμαρτυρία ενάντια στην μαντίλα τελικά συνελήφθη.

3pointmagazine.gr

This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s