Η μαθηματική ανάλυση της «’Εναστρης Νύχτας» του Van Gogh

the-starry-night-wallpaper-1152x720-copy-1024x640

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ανάγνωση στον αριστουργηματικό πίνακα «Έναστρη Νύχτα» του Ολλανδού μετρ Vincent Van Gogh επιχειρούν η μαθηματικός Natalya St. Clair και ο δημιουργός κινουμένων σχεδίων Avi Ofer στο βίντεο που έφτιαξαν για τις ανάγκες μιας διάλεξης.

Το έργο του Van Gogh, το οποίο μπορεί να δει κάποιος σήμερα στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, αναπαριστά μια έναστρη νύχτα, σε ένα τοπίο γεμάτο κίνηση, ενέργεια και φως. Η ηρεμία του χωριού στην παράσταση αντιπαραβάλλεται με το αίσθημα της περιδίνησης που αποπνέει η απόδοση του ουρανού. Η ευφυής τεχνική με τον οποία ο Van Gogh ζωγράφισε τον πίνακα και συνδύασε τα χρώματα, ενισχύει το αίσθημα του ρυθμού και της κίνησης, με έναν τρόπο που κανένας καλλιτέχνης δεν έχει, μέχρι σήμερα, καταφέρει να αποδώσει.

Η μαθηματικός Natalya St. Clair διερευνά στο βίντεο της τη μυστηριώδη κίνηση, τη ρευστότητα του φωτός και των κραδασμών του στον πίνακα. Και παρατηρεί πώς ο ζωγράφος απεικονίζει τις χαοτικές δίνες της παράστασης πλησιάζοντας τον βαθμό ακρίβειας και πολυπλοκότητας που οι φυσικοί και οι μαθηματικοί εξηγούν τις δίνες στις επιστημονικές εργασίες τους. Και αυτή η ικανότητα του ζωγράφου πρέπει να αποκτήθηκε, μάλλον τυχαία, στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

 

thalesandfriends.org

This entry was posted in Αταξινόμητα, Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s