Ουγκάντα: η γυναικεία αλληλεγγύη σώζει ζωές

uganda-women

Είναι μόλις 15, αλλά αυτή η ομάδα γυναικών της πολύπαθης βόρειας Ουγκάντας έχει κάνει τη διαφορά: προσφέρει σε άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε ανάγκη ένα σπίτι που χτίζουν από κοινού, οικοδομώντας παράλληλα δίκτυα αλληλεγγύης έτοιμα να παρέμβουν σε κάθε κρίση.

Είναι όλες τους επιζήσασες βιασμών, σεξουαλικής σκλαβιάς, καταναγκαστικής εργασίας, ακρωτηριασμών κι άλλων φρικαλεοτήτων που γνώρισε η βόρεια Ουγκάντα στη διάρκεια της σύγκρουσης ανάμεσα στον Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου (LRA) και τον κυβερνητικό στρατό.

Τους ένωσε πριν από δέκα χρόνια η κοινή εμπειρία, η αποφασιστικότητά τους να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους αλλά και να συμβάλουν να κάνουν το ίδιο κι άλλες γυναίκες θύματα του πολέμου. Ζουν σε γειτονικά χωριά στην επαρχία Πάικο, συναντώνται τακτικά για να συναποφασίσουν τις παρεμβάσεις τους, έχουν εγκαινιάσει ένα κοινό ταμείο μικροδανείων και αποταμιεύσεων και σπεύδουν ως ομάδα να συνδράμουν άλλες γυναίκες χτίζοντάς τους σπίτια, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα του νοικοκυριού, μαθαίνοντάς τους δεξιότητες επιβίωσης.

«Με έκαναν ευτυχισμένη»

Η 58χρονη Ρόουζ Λαμγουάκα, μόνη μητέρα τριών παιδιών, με τη βοήθεια αυτών των γυναικών ξανάχτισε το σπίτι της που έγινε στάχτη από μια πυρκαγιά. Η ομάδα τής πρόσφερε επίσης τρόφιμα και κουζινικά, ένα στρώμα και ασπρόρουχα, αλλά, το σημαντικότερο, «με έκαναν ευτυχισμένη με την καλοσύνη τους», όπως λέει σε ρεπορτάζ του Ιδρύματος Τόμπσον Ρόιτερς.

Ολες τους είναι μητέρες μόνες: κάποιες έχασαν τους συζύγους τους στη σύρραξη, άλλες χώρισαν ή εγκαταλείφθηκαν κι έμειναν στον δρόμο ή χωρίς καμιά περιουσία αφού η παράδοση θέλει μόνο οι άντρες να κληρονομούν γη και ακίνητα.

Η ιδέα, όπως εξηγεί η Πάσκα Ακέλο -συντονίστρια της ομάδας και ανύπαντρη μητέρα που απήχθη από το LRA όταν ήταν έγκυος- ξεκίνησε όταν άκουσαν για μια γυναίκα που αναγκαζόταν κάθε βράδυ να αναζητά ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί με τα τρία της παιδιά, επειδή συγγενείς την έδιωξαν από το σπίτι της όταν ο σύζυγός της απήχθη και υποχρεώθηκε να γίνει στρατιώτης των ανταρτών.

Ομάδα χτιστριών

Η ομάδα των χτιστριών, όπως τις αποκαλούν, ετοιμάζει ένα νέο πρότζεκτ: να καλλιεργήσουν τα χωράφια γυναικών που δεν έχουν τη σχετική γνώση ή δυνατότητα ώστε να μη χαθούν οι πολύτιμες σοδειές. Και δεν κρύβει την περηφάνιά της που το παράδειγμά της ακολούθησαν κι άλλες ομάδες.

Οπως η «Waroco Kwowa» (Ας ξαναχτίσουμε τις ζωές μας), ένα δίκτυο περίπου 40 γυναικών -στην πλειονότητά τους απαχθείσες από το LRA, βιασμένες και έπειτα διωγμένες από τις οικογένειές τους γιατί επέστρεψαν με τα παιδιά καρπό των βιασμών τους- που έστησαν τη δική τους κοινότητα πριν από περίπου επτά χρόνια.

Οι πρώην «σύζυγοι των ανταρτών» κι άλλες γυναίκες που ενώθηκαν μαζί τους διδάσκουν μαθήματα ραπτικής, χειροτεχνίας, γεωργίας και επιχειρηματικών δεξιοτήτων σε έφηβες μητέρες των γύρω περιοχών, «για να έχουν μια καλύτερη μοίρα από τη δική μας» λέει η Ανέτε Απίγιο, που την απήγαγαν οι αντάρτες όταν ήταν έξι ετών και στα 13 της την έδωσαν «νύφη» σε κάποιον πολέμαρχο.

Χριστίνα Πάντζου

efsyn.gr

This entry was posted in Είδαμε κι ακούσαμε. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s