Υπό διωγμό το σχολείο αλληλεγγύης «Οδυσσέας»

Οδυσσέας

Ο «Οδυσσέας», το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες, αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του εκπαιδευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος την τελευταία δεκαπενταετία, βρίσκεται αντιμέτωπος με το μακρύ χέρι του κράτους, ενός κράτους που βλέπει όλο και πιο εχθρικά κάθε προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.
Πριν αναφερθούμε όμως στην ίδια την επίθεση που δέχεται ο «Οδυσσέας», δυο λόγια για αυτόν, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο πρόσωπό του στοχοποιείται η αλληλεγγύη. Για τον «Οδυσσέα» η ιστορία της εθελοντικής, δωρεάν διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες ξεκίνησε το 1997 στη Θεσσαλονίκη με μια πρωτοβουλία καθηγητών και δασκάλων, που διαπίστωσαν την κρατική ανυπαρξία στο θέμα και την ταυτόχρονη ανάγκη για μια κριτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες εργαζόμενους/ες. Ο αριθμός των 10-15 μαθητών της πρώτης χρονιάς έδωσε σύντομα τη θέση του σε τριψήφια νούμερα, και τις τελευταίες χρονιές ξεπερνούν τους 500, ενώ ο μικρός αρχικός πυρήνας των εκπαιδευτικών διευρύνεται κάθε χρόνο με νέους εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι μαθήματα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 6000 μαθητές, ενώ οι εθελοντές που έχουν διδάξει στο σχολείο ξεπερνούν τους 250. Τα μαθήματα γίνονται στην Αισώπου 24, σε χώρους που έχει παραχωρήσει ευγενικά το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στόχος του σχολείου είναι να αποτελέσει χώρο ανάπτυξης κριτικής στάσης απέναντι στην κοινωνική ανισότητα, εξομάλυνσης εθνικών αντιθέσεων, πεδίο πολιτισμικών ανταλλαγών, αλλά και έκφρασης και δημιουργίας. Έτσι λοιπόν διοργανώνει εκδρομές, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία και γειτονικές πόλεις, χορούς, προβολές ταινιών, εκθέσεις με έργα των μαθητών, καθώς και παραστάσεις της θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε το 2000 από τους μαθητές του «Οδυσσέα». Τα τελευταία χρόνια μάλιστα εκτός από μαθήματα ελληνικών προσφέρονται και μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, ρωσικών, ιταλικών.
Σήμερα ο «Οδυσσέας» απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων με διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Στις ομάδες αυτές η οικονομική κρίση έχει προσθέσει πια και ντόπιους Έλληνες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους σε κάποια ξένη γλώσσα ή να μάθουν μια νέα (είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 περίπου των μαθητών φέτος είναι Έλληνες). Η κρίση όμως έχει δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ και την πάντα δύσκολη χρηματοδότηση του «Οδυσσέα», η οποία βασίζεται στις εισφορές μελών, φίλων και συλλογικοτήτων, και όχι σε παχυλές κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Αυτό το γεγονός όμως δεν απέτρεψε, μετά από έλεγχο της Εφορίας το 2012, την επιβολή εις βάρος του κυριολεκτικά εξοντωτικών προστίμων για καθαρά τυπικές και γραφειοκρατικές φορολογικές παραβάσεις, χωρίς να χρωστάει πουθενά και δίχως να υπάρχει η παραμικρή υποψία κερδοσκοπίας. Μια οργάνωση της οποίας τα μέλη, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα, έδωσαν και δίνουν απλόχερα χρόνο, γνώσεις, ακόμη και χρήματα, κλήθηκε, σε μια περίοδο με μηδενικά έσοδα, να πληρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 62.000 ευρώ –την ίδια στιγμή που οι χιλιάδες αμαρτωλές off-shore εταιρείες μένουν στο απυρόβλητο, για να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα. Μάλιστα, ο πρόεδρός του, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, διώκεται ποινικά ως υπεύθυνος κατά το νόμο, και κινδυνεύει –μέχρι την πλήρη αποπληρωμή των προστίμων- με πειθαρχικές διώξεις και απόλυση από την εργασία του. Μπροστά στον κίνδυνο αυτό αποφασίσαμε να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την ακύρωση του προστίμου και όσο αυτό δεν καθίσταται δυνατό να το πληρώνουμε σε δόσεις.
Καλούμε λοιπόν όλες και όλους, κάθε άτομο και συλλογικότητα, να σταθούν στο πλευρό μας και να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τον «Οδυσσέα» στην πιο δύσκολη περιπέτεια του ταξιδιού του, όχι μόνο για να συνεχίσει το έργο του, αλλά και για να βγει πιο δυνατός από αυτή τη δοκιμασία.
ΓΣ «ΟΔΥΣΣΕΑ» 15/12/2013

701_odysseas

Μέσα στη βαθιά ρατσιστική νύχτα της δεκαετίας του ΄90, όταν οι «αλβανοί» εκτελούνταν για πλάκα στα χωράφια και τα σύνορα, το σχολείο του «Οδυσσέα» ήταν από μία τις πρώτες φωνές που τόλμησαν να μιλήσουν για τα δικαιώματα των μεταναστών, των φτωχών και των αποκλεισμένων. Κι όχι μόνο μίλησε, αλλά οργάνωσε με πολλή δουλειά και πάθος μια πρότυπη δομή αυτοοργάνωσης και έμπρακτης αλληλεγγύης για να δώσει στους μετανάστες ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που τους στερούσαν, την πρόσβαση στις πιο αναγκαίες γνώσεις.

Από τότε ο «Οδυσσέας» αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη ένα ορόσημο στους αγώνες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την κοινωνική εξίσωση των μεταναστών και μεταναστριών, την «από τα κάτω» πολιτιστική δημιουργία. Ιδιαίτερα σήμερα, όταν απέναντι στην κρίση και τη φτώχεια που μας επιβάλλουν, δεκάδες αυτοοργανωμένα εγχειρήματα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης –εθελοντικά σχολεία, κοινωνικά ιατρεία, στέκια και κουζίνες αλληλεγγύης- ξεπηδούν σε κάθε πόλη και γειτονιά, το παράδειγμα κι η εμπειρία του «Οδυσσέα» -που έκανε πρώτος και με μεγάλη επιτυχία αυτό που σήμερα προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μας- έχει μεγάλη πολιτική και συμβολική αξία για όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Για αυτό ίσως και δέχθηκε αυτή την άδικη επίθεση. Χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα χρεών, καταχρήσεων ή κερδοφορίας, χωρίς να έχει διαχειριστεί κονδύλια και προγράμματα, ο «Οδυσσέας» χρεώθηκε με μια δέσμη εξοντωτικών προστίμων  συνολικού ύψους περίπου 64.000 ευρώ (γύρω στις 76.000 πλέον, λόγω των προσαυξήσεων) για αστείους, γραφειοκρατικούς λόγους. Τη στιγμή που τα έσοδά του ήταν και είναι οι συνεισφορές των μελών και των υποστηρικτών του, που μετά βίας κάλυπταν τα λειτουργικά του έξοδα, ο «Οδυσσέας» δεν είχε την πρακτική δυνατότητα να τηρεί τους λογιστικούς κανόνες που αντιστοιχούν σε κερδοσκοπικές εταιρίες και δεν έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Παρόλα αυτά, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές φαίνεται ότι επέλεξαν αυτήν ακριβώς την περίπτωση για να εξαντλήσουν την αυστηρότητα των νόμων, επιβάλλοντας όχι μόνο τεράστια πρόστιμα για κάθε πιθανό και απίθανο λογιστικό παράπτωμα, αλλά διώκοντας κιόλας ποινικά τον πρόεδρο του σχολείου κι εκπαιδευτικό, Αντώνη Γαζάκη.

Μπροστά στο ενδεχόμενο ποινικής καταδίκης και απόλυσης του διωκόμενου εκπαιδευτικού αλλά και διάλυσης του σχολείου, ο «Οδυσσέας» ζητά αφενός την κατάργηση του άδικου προστίμου, αλλά είναι υποχρεωμένος αφετέρου να προχωρά μέχρι τότε στη μηνιαία αποπληρωμή του.

Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα η έμπρακτη, πολιτική, ηθική και οικονομική υποστήριξη όλων μας. Και φυσικά θα την έχει. Ιδιαίτερα οι συλλογικότητες του αντιρατσιστικού κινήματος και οι δομές αλληλεγγύης, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουμε υποχρέωση να θεωρούμε τα προβλήματα του «Οδυσσέα» κοινή μας υπόθεση και να σταθούμε δίπλα του με κάθε μέσο.

Αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το κράτος μισεί κι εχθρεύεται τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, τους μετανάστες. Τους κλέβει το μισθό ή το σπίτι, τους αποκλείει από την εκπαίδευση και την υγεία, τους κυνηγά και τους συκοφαντεί. Για αυτό και χτυπά κι όσους στέκονται δίπλα στα πιο χτυπημένα κομμάτια της κοινωνίας, μισεί την ανθρωπιά, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Δεν θα κάνουμε πίσω και δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο απέναντι σε αυτή την επίθεση. Αν τα δικά τους όπλα είναι οι διώξεις, ο φόβος, η αμορφωσιά, το δικό μας είναι η αλληλεγγύη. Για αυτό και στο τέλος θα νικήσουμε.

Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών

Για περισσότερες πληροφορίες ή προσφορά οικονομικής ενίσχυσης απευθυνθείτε στη γραμματεία του σχολείου στο τηλέφωνο: 6974517418, στο odisseasmet@yahoo.com, στην επίσημη σελίδα του “Οδυσσέα”,http://sxoleioodysseas.weebly.com/ ή στη σελίδα του στο facebook,https://www.facebook.com/Odysseasmet.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s